Makthavarnas båtar.

Artiklar

Bilder: Här är världsledarnas båtar

George H.W Bush kör förstås en amerikansk powerboat, men visste du att Boris Jeltsin köpte en finsk hardtop? Här är listan över toppolitikerna och deras privata flytetyg!

Text: Mikael Mahlberg • 2014-05-23 Uppdaterad 2023-04-18
Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

Tarja Hallonen – Kultaranta VIII:

Finska presidenten Tarja Hallonen invigde år 2007 den spektakulära statschefsyachten Kultaranta VIII. För linjerna stod den unge designstudenten Jarkko Jämsén som ritade en futuristisk lättviktsyacht med kvadruppelmontage av det då helt nya IPS-systemet. President Hallonen var själv dessutom med och tyckte till om detaljer ombord på den 19 meter långa aluminiumyachten.
Det mesta om Kultaranta VIII är hemligstämplat, men den är med största sannolikhet både skottsäker och god för höga farter på cirka 40 knop.
På insidan möts resenären av teak och en spektakulär utsikt över den finska skärgården från panoramafönster. Tanken är att skärgården ska bilda en del av inredningen. Utsidan är dock militärgrå. Lite snopet, eftersom båten egentligen skulle varit vit. Enligt ryktet målade varvet, som mest byggt arbetsbåtar, med fel färg.

 

 

 

Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

Boris Jeltsin – Flipper 640 HT:

Mannen som avvecklade Sovjetunionen valde att slå till på folkliga Flipper 640 HT. År 1994 köpte Jeltsin inte mindre än fem stycken för att kunna ha på olika platser i Ryssland. Fabriken specialutrustade dem med taklucka, troligen för att KGB-vakterna skulle kunna stå upp och speja. En månad efter Jeltsins stora hjärtoperation hamnade 640:an på världens förstasidor. En bild på en leende och till synes frisk Jeltsin tillsammans med Helmut Kohl på akterbänken i en rejält baktung Flipper gjorde sensation – och blev fin reklam för varvet, som listigt nog klistrat en enorm logga på skrovsidan.
Fick Jeltsin rabatt?
Nix.
”De betalade vanligt nettopris”, berättar Flippers ägare Raimo Sonninen.

 

 

 

Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

Silvio Berlusconi – Ferretti Custom Line 124:

Den italienske skandalpolitikern är knappast känd för sin måttfulla livsstil. Hans Ferretti Custom Line 124 är med sina 38 meter den största båten i den här samlingen – och dessutom det italienska superlyxvarvets största, seriebyggda modell. Prislappen? 18 miljoner. Euro.

 

 

 

Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

Fredrik Reinfeldt – Aquador 26

Vår egen statsminister köpte inte en svensk båt. Utan, precis som sina ryska kollegor, en finsk Aquador. Statsministern var dock sportigare än ryssarna och slog därför till på en Aquador 26, som Reinfeldt sedan under flera år semestrade med i Stockholms skärgård. Det är dock tveksamt om den Reinfledtska familjen någonsin kunde njuta av fartresurserna på bortåt 40 knop, eftersom de alltid hade sällskap av Säpos specialbygga men långsamma Storebro. I dagsläget är statsministern båtlös.

 

 

 

Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

Vladimir Putin – Aquador 32 HT
/Vladimir Medvedev – Buster Magnum:

Ryska presidentkansliet beställde två Aquador 32 med rak axel till Vladimir Putin och hans efterträdare Dimitrij Medvedev. Livvakterna hämtade dem på fabriken och nuförtiden ligger en i Moskva och den andra i St Petersburg. Det sägs dock att de båda fiskeintresserade presidenterna till vardags föredrar Buster Magnum, speciellt Medvedev. Därför har Kreml köpt in ett flertal Magnum som finns på olika platser i landet. Varken Buster-båtarna eller Aquadorerna är extrautrustade med skottsäkra plåtar eller andra secret service-finesser – men har trimplan.

 

 

 

Bilder: Här är världsledarnas båtar

 

George H.W. Bush – Fountain 38 CC:

USA:s 41:e president är numera 86 år men kör ändå den snabbaste båten av alla statsmän. Hans Fountain 38 ”Fidelity V” har tredubbla 300 hästars Mercury Verado som ger en toppfart på 65+ knop. Specialsydda dynor med presidentens emblem och extra ekolod gör det till ett flytetyg som passar den fiskeintresserade Bush, som gärna drar havsaborre utanför hemmet i Maine.
George H.W. Bush har ägt flera Fountain-båtar och på Youtube finns flera klipp av presidenten till sjöss. Bland annat ett där Bush råkar parkera muskelbåten på bryggan. 900 hästar kan vara svårtyglade, till och med för en amerikansk president…

 

 

 

 


Text: Mikael Mahlberg • 2014-05-23
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen