Den ultimata mardrömmen drabbade Ronny och Rein när de fick reda på att deras älskade "Audiens" sänkts av blixten och till råga på allt fick de beskedet via en film på Facebook // Foto: Ronny Rauden

Artiklar

Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22

Fick reda på att båten låg på botten via Facebook.

Text: Martin Strömberg • 2021-07-07 Uppdaterad 2021-10-05

 

Över en natt förändrades Ronny Raudens båtliv radikalt då han och brodern Reins Rival 22 ”Audiens” sänktes av blixten.

Ett massivt oväder drog in över Erstaviken natten efter måndagen den 20:e juni och lyckligtvis befann sig vare sig Ronny eller hans bror Rein i Rival 22:an som de ibland sover över i när de behöver spara tid för att jobba med båten eller ta emot gäster.

Blixten slog ner i VHF-antennen, en Comrad AV-7 och forstatte sedan neråt och inåt i båten och slog sönder i princip allt.

Ronny fick reda på att Audiens låg på botten via en bild som cirkulerat på Facebook. En kompis ringde och frågade Ronny, som snabbt kände igen sin båt genom den annorlunda mastkonstruktionen.

– Det var inget roligt uppvaknande att veta att jag kunde ha sovit där och sjunkit med båten skadad efter nedslaget. Det märkliga är ju att folk sedan är mest intresserade av att lägga upp bilder på nätet och inte försöka att göra en riktig insats eller ta reda på vem som äger båten, säger Ronny.

 

Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
Logg-givaren och genomföringen totalförstördes vid nedslaget // Foto: Ronny Rauden
Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
Kompassgivaren sprängdes sönder trots att den var placerad i fören // Foto: Ronny Rauden

 

Av antennen fanns nästan ingenting kvar, bara en uppfläkt kungakrona och en bit smält plast på en presenning. Blixten har sedan gått ner och sprängt sönder loggivaren och genomföringen som var placerad rakt under masten.

Även kompassgivaren som var placerad i fören pulvriserades och stora delar av inredning och saker som fanns i båten förstördes.

 

Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
Det är ingen enkel historia att bärga en segelbåt av den här storleken och Ronny var delaktig i hela processen // Foto: Ronny Rauden
Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22

 

Nu är ”Audiens” uppe på land igen men bärgningen var ingen helt enkel historia, snarare tvärtom.

– Första åtgärden var att kontakta Kustbevakningen och se om de fått någon anmälan, vilket de inte hade fått. Nästa samtal blev till försäkringsbolaget och det finns liksom ingen röd knapp att trycka på och så är båten uppe. Jag fick ringa runt och jaga varv själv och det tog många samtal och lång tid innan hon till slut bärgades den 28 juni, med onödigt lång tid på botten och ökad skadebild. Det är den ultimata mardrömmen som båtägare och jag är glad över att ha ganska höga kunskaper om det mesta som gäller båten för detta är rakt inte något självspelande piano, berättar Ronny.

 

Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
En vecka på botten ger onödiga skador och det kunde ha lösts betydligt smidigare, tycker Ronny Rauden // Foto: Ronny Rauden

 

Nu väntar ännu mer arbete med att i första hand försöka att rädda så mycket som det går och sedan uppskatta värdet på alla den extrautrustning och det arbete som Ronny och Rein lagt ner på sin Rival 22.

”Audiens” finns nu på Wasa Yachts i Södertälje och Livetombord kommer att följa upp Ronny och Reins arbete med att lösa alla praktiska problem och hur det arbetet fortskrider under sommaren.

Blixtnedslag sänkte Ronnys Rival 22
Ölburkarna i kölsvinet var punkterade eller sprängda // Foto: Ronny Rauden

 

Audiens har tidigare figurerat i Praktiskt Båtägande, läs texten om hur bröderna Rauden uppgaderade båtens elsystem här nedanför.

LED i båten


Text: Martin Strömberg • 2021-07-07
Artiklar
Rulla till toppen