Från och med den 1 juli kan polisen bötfälla vattenskoterförare för störande och onödig körning // Foto: Getty Images

Artiklar

Böter på plats för buskörning med vattenskoter

Från och med idag kan det bli dyrt att inte sköta sig till sjöss.

Text: Martin Strömberg • 2021-07-01 Uppdaterad 2021-10-05

 

Riksåklagaren beslutade den 23 juni att polisen ska få utfärda böter på plats för den som spelar hög och störande musik, exempelvis från en bil. Det aktuella brottet är förargelseväckande beteende. Tidigare har ordningsbot för förargelseväckande beteende enbart kunnat utfärdas mot den som urinerar offentligt, men nu utvidgas alltså möjligheten. Boten för störande hög musik blir 1 000 kronor.

Beslutet innebär också att polisen får rätt att utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg, vilket är en bestämmelse i sjölagen. Bestämmelsen träffar alla båtar, men bakgrunden är problemet med buskörning med vattenskoter. Boten för detta blir 1 500 kronor.

Tidigare var det tvunget att gå via anmälan och åklagare.

– Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli, säger riksåklagare Petra Lundh.

– Detta är mycket välkommet och både underlättar och effektiviserar arbetet med att lagföra denna typ av brott. Dessutom avlastas vår utredningsverksamhet, som många gånger kan behöva prioritera ner dessa typer av ärenden till förmån för grövre brottslighet, säger Jesper Molander, polisinspektör vid NOA.

Det som nu beslutas är en ny tillämpning av redan befintlig lagstiftning. Bägge företeelserna har alltså varit förbjudna redan tidigare.

– Det här är främst framtaget för de som åker i cirklar och åttor vid badplatser, säger Johan Skogfeldt på sjöpolisen, enligt sr.se.

 

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Då införs förarbeviset för vattenskoter


Text: Martin Strömberg • 2021-07-01
Artiklar
Rulla till toppen