Mässan Öppna varv som vi känner den finns inte mer. 2017 blir det förmodligen enbart segelbåtar på mässan. Foto: Jens Augustinsson

Artiklar

Branschbråk bakom haveri för mässan Öppna varv

Båtmässan Öppna varv är en gammal och kär tradition på Orust. Sedan 21 år har båtbranschens riksförbund stått som arrangörer. Men efter interna stridigheter i båtbranschen är det nu slut på det.

Text: Jens Augustinsson • 2016-11-18 Uppdaterad 2021-06-09

Den flytande båtmässan Öppna varv arrangeras traditionsenligt på Orust i Bohuslän sista helgen av augusti varje år. Som namnet antyder så började det som mässa då lokala varv, främst segelbåtstillverkare som Hallberg Rassy, Najad och Malö öppnade sina portar och i flera fall visade upp såväl sina båtar som sina produktionsanläggningar.

Under årens lopp har det visats upp båtar i Ellös, Kungsviken, Henån och på Vindön. Men det är Ellös som varit navet i den mässa som med åren blivit en anglägenhet för hela båtbranschen för att visa upp såväl segel- som motorbåtar. Och de senaste 21 åren har båtbranschens riksförbund, Sweboat, stått som huvudarrangör.

Men nu är det slut med det. På bara några få år har mässan dränerats på motorbåtsutställare, då en utbrytargrupp valt att starta en egen mässa – på Marstrand. 

 

Så här förklarar man saken i ett pressmeddelande:

Sweboat – Båtbranschens Riksförbund har arrangerat Öppna Varv på Orust i drygt 20 år, tillsammans med varven på ön. Hela branschen har samlats i de olika hamnarna och gemensamt marknadsfört båtlivet och våra produkter.

Nu, 2016 ser situationen annorlunda ut.
Föreningen Västsvenska Båtbranschen (VSBB) har etablerat en mässa på Marstrand samma helg, som på kort tid har lockat över majoriteten av motorbåtsföretagen till sig, samt ett antal tillbehörsutställare.
Branschens krav på Sweboat har varit väldigt tydligt; att vi ska försöka ena branschen igen, på EN plats där alla kan göra bra affärer och möta våra kunder.

Med detta som bakgrund har vi aktivt letat efter en optimal plats för hela branschen att samlas på – som också är attraktiv och tillgänglig för konsumenten.
Vårt val föll på Bananpiren i Frihamnen inne i centrala Göteborg. Tyvärr blev den satsningen för osäker, så tackade vi till slut nej.
Nu är läget följande:

  • Att samla branschen på en ny plats är alltså inte aktuellt.
  • Att samla branschen på Marstrand är inte heller aktuellt, då segelbåtsföretagen har för avsikt att bli kvar på Orust.
  • Att fortsätta arrangera en mässa på Orust är inte heller aktuellt då motorbåtsföretagen har för avsikt att ställa ut på Marstrand.

Sweboat kommer därför inte arrangera någon flytande båtmässa på Västkusten 2017 och Hallberg-Rassy kommer att arrangera Öppet Varv i Ellös på Orust i egen regi.

Vi stöttar naturligtvis våra medlemmar i deras beslut och vi hänvisar till respektive mässarrangör för mer information; Hallberg-Rassy om mässan i Ellös och Västsvenska Båtbranschen om mässan i Marstrand.

Här är Hallberg Rassys första nya båt på fyra år

Swedestar blir Najad

TV: Kliv ombord på Swans superlyxiga flaggskepp


Text: Jens Augustinsson • 2016-11-18
ArtiklarLivetOmbordBåtmässaNyheter
Rulla till toppen