Artiklar

Brittisk båtpress imponerade av svenska Oxe diesel

Svenska Oxe diesel skrev om kartan för utombordsmotorer när den presenterades 2014. Nu har brittisk båtpress synat motorn i sömmarna – och verkar gilla vad de ser. Missa inte heller att följa länkarna nedanför för att läsa och se mer av våra egna tester av motorn.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-14

TV: Här testar vi Oxe Diesel – en utombordare på diesel

Nu kommer Mercury med en dieselutombordare

Brittiska Motorboat & Yachting har länge försökt få till en provkörning av Oxe diesel och i slutet på förra året kastade de loss för att syna motorn närmare. 

Och de blir positivt överraskade redan när de startar upp motorn.
“De flesta dieselmotorer låter lite skramligt innan de blir varma, men Oxe går tyst och lugnt redan från start. Ungerfär sås om du skulle förvänta dig från en bensinutombordare”.

Britterna verkar ha klivit ombord med många fördomar om hur motorn bör vara för när testföraren först lägger i växeln och smygkör iväg så förväntar han sig igen att det ska låta mycket när växeln går i. Men fördomarna kom på skam.
De verkar också imponerade av motorns trollingläge.
“Du skulle inte kunna önska dig bättre kontroll i låg fart än så här. Perfekt för fiske eller om du vill finmanövrera i låg fart”.

Men det man alltid vill ha svaret på är ju vad som händer när man fäller reglaget. Och även här verkar Motorboat & yachtings utsände vara nöjd med vad han upplever.
“Oxe svarar direkt på gaspådraget och känner ingen fördröjning i turbon, som kan vara fallet i den här typen av motorer. Det presterar precis samma som jag skulle ha förväntat mig av en besinutombordare i samma storlek”.

Han sammanfattar med att säga:
“Den största komplimangen jag kan ge den här motorn är att den inte verkar vara annorlunda från en besinare i samma storlek, förutom att den här verkar ha högre vridmoment i det låg- och mellanfartsregistret, vilket borde göra motorn väldigt lämpad för lite tyngre fritidsbåtar”.

Läs hela testet hos Motorboat & Yachting och kolla också in länkarna ovan och nedan för att se vad vi skrivit om Oxe diesel.

 

Världens största utombordare är svenska Bull Diesel på 800 hästar

Aprilskämtet om Bull 800 hk lurade branschen

TV: Galna montage – här är åtta Suzuki 300 hk

TV: Så här låter fyra Seven Marine 627 hk


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-14
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top