Peter Burling blev den yngste någonsin att få det hedersamma Mange Olsson-priset // Foto: Getty Images

Artiklar

Burling fick Mange Olsson-priset

Malin Tengström och Måns Holmberg har utsetts till årets stipendiemottagare ur Mange Olssons Minnesfond. Vid en digital ceremoni fick de två framtidsnamnen inom svensk kappsegling ta emot sin stipendier. Samtidigt fick Peter Burling, Nya Zeeland, motta Mange Olsson Priset.

Text: Martin Strömberg • 2020-12-01 Uppdaterad 2020-12-01

 

Peter Burling från Tauranga på Nya Zeeland är den i särklass yngsta mottagaren av Mange Olsson-priset.

Men trots sina 29 år har han ett imponerande CV som toppas av ett OS-guld från 2016 och ett OS-silver från 2012 – båda i 49er-klassen. Peter har inte mindre än nio VM-titlar och han har deltagit både i America’s Cup (som han vunnit) och i Ocean Race (trea). Nu tar han alltså en plats i den celebra skara med tidigare Mange Olsson-pristagare som inkluderar Torben Grael, Brasilien, Sir Ben Ainslie, Storbritannien, Stan Honey, USA, Santiago Lange, Argentina, Grant Dalton, Nya Zeeland och Carolijn Brouwer, Nederländerna.

Med priset följer också uppdraget att under ett år vara mentor för Mange Olsson-stipendiaterna 2020 – Malin Tengström och Måns Holmberg.

Malin Tengström är 22 år, uppväxt utanför Stockholm och tävlar för KSSS. Sedan ett par år är hon en del av svenska landslaget och tillsammans med Vilma Bobeck (Mange Olsson-stipendiat 2016) bedriver Malin en OS-satsning i 49erFX.

Malin är målmedveten, positiv och seriös i sin satsning mot den yttersta världstoppen. Hon har redan ett JVM-guld och ett JVM-silver på sitt CV. Och 2019 lossnade det ordentligt då det blev ett EM-brons, vilket bidrog till att Malin och Vilma utsågs till Årets kvinnliga seglare 2019. När hon inte seglar studerar Malin medicin-teknik vid KTH och jobbar extra på Naturkompaniet.

– Ett stort mål som har hängt med oss ett bra tag nu är att ta medalj på ett OS. Det målet är med hela tiden i de här lite annorlunda tiderna och motiverar oss till att utnyttja varje dag till max för att komma framåt med seglingen. Sedan har jag också mål längre fram att kanske vara med och segla The Ocean Race och vara med i ett America’s Cup-team, säger Malin och fortsätter:

– Jag fick tyvärr aldrig chansen att träffa Mange men har hört och sett otroligt mycket bra och fint om honom. Något som fastnat hos mig var hans otroliga glädje och energi, hur han verkligen brann för seglingen. Jag följde Ericsson 3-teamet och sedan hans mentorskap i SCA teamet och fick mycket inspiration av hur han ledde teamet och spred sin kämparanda, energi och känslan av att man aldrig ska ge upp.

Måns Holmberg är 23 år och uppväxt utanför Göteborg. Han tävlar för KSSS och kombinerar seglingen med att plugga på Handelshögskolan i Stockholm. Han har seglat sedan femårs-åldern men först som 13-åring började han satsa på segling.

Måns drömmer om att tävla i de allra största kappseglingarna: America’s Cup och The Ocean Race. Hans största framgångar har kommit inom Match Racing där Måns, med sitt lag, etablerat sig som det i särklass yngsta laget på World Match Racing Tour. 2019 kom de sexa på WMRT.

– Planen den här säsongen var att segla M32 Series i USA med ”Gravedigger” och satsa mot VM som skulle gått i Miami. Jag hade även hopp om att få ihop en svensk satsning till Youth America’s Cup 2021 i Auckland. Tyvärr satte Corona stopp för båda de planerna. Istället har jag seglat J/70 med Jonas Kjellberg på hemmaplan vilket har varit väldigt roligt. Vi vann Sandhamnsregattan och senare även Mästarnas Mästare, säger Måns, som precis som Mange trivs bäst i ett lag, och fortsätter:

– Jag fick tyvärr aldrig träffa Mange. Men jag har hört väldigt mycket om honom. Det man slås av är att alla berättar om vilken bra människa han var, snarare än om hur duktig han var på att segla. Det säger väl en hel del om honom som person med tanke på hans otroliga meritlista inom segling. Det är en stor ära att få ta emot ett stipendium i Manges namn.

– En kul grej i det här sammanhanget är att jag seglade mot Peter Burling i ett WMRT-kval 2017 i Perth. Han valde oss som motståndare i semifinalen efter att de vunnit round robin och vi åkte på stryk med 2–0, säger Måns.

Samtidigt med stipendieutdelningen fick Peter Burling motta Mange Olsson Priset 2019. Priset delas ut varje år till en seglare som gjort ett outplånligt avtryck i segelvärlden.

 


Text: Martin Strömberg • 2020-12-01
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen