Richard Sundling gjorde guld av sand när han byggde sin egen fiskebåt. Foto: Privat

Artiklar

Byggde fiskebåt själv till vrakpris – här är bästa budgettipsen

För småpengar förvandlade Richard Sundling en gammal Jofa till fullfjädrad fiskemaskin.

Text: Båtnytt • 2017-10-12 Uppdaterad 2023-12-12

Hur kom du på idén?
– Jag har alltid velat ha en sportfiskebåt. Tyvärr kostar de amerikanska rätt mycket pengar. Men jag snickrar möbler på fritiden och tänkte att det kan väl inte vara så svårt att bygga en själv!

Vad har du byggt?
– Jag köpte en Jofa Sting, en gammal sportbåt från 70-talet, för 3 500 spänn. Sedan kapade jag bort däcket och slet ur all inredning. Därefter byggde jag upp kastdäck i för och akter, lade i heltäckningsmatta, lackade hela skrovet och motorn, installerade en elmotor med pedalstyrning i fören och monterade ekolod och givare. Så nu har jag en fiskebåt som toppar 25 knop och går att köra tyst med elmotor längs vasskanten, precis som jag vill ha den.

Bästa tipset för att hålla nere kostnaderna?
– Ta vad du har hemma och köp begagnat. Båten kostade 3 500 inklusive motorn, en Volvo Penta tvåtaktare. Jag ­köpte mattan på Rusta för 1200 spänn, hade jag köpt en riktig sportfiskematta hade det kostat 7000 kronor. Kast­däcken har jag byggt av golvet från en släpkärra. Elmotorn är begagnad och rätt gammal. Den kostade 1500 spänn och saknar autopilot, men går ändå att precisionsstyra ­båten med. Camouflagefärgen kommer från jobbet, det är egentligen en lack för maskiner och håller utmärkt. Jag har ­sparat alla kvitton, totalt har jag lagt ut 18 383 kronor!

Hur bra är din sportfiskebåt jämfört med en ”riktig” bassboat, typ den Tracker eller Nitro som vi testar i tidningen?
– En gammal sportfiskebåt är ju lite vingligare än de extremt breda amerikanska modellerna. Men Jofan funkar jättebra för två personer. Sedan så har jag märkt att krokar fastnar i den billiga heltäckningsmattan, håren har små öglor. Men jag har testat att raka mattan med rakapparat och då försvinner problemet. Så det ska jag göra i hela båten!

Sist men inte minst: Har du fått någon fisk då?
– Jajamensan, några gäddor och abborrar har det blivit i ­sjöarna här utanför Nässjö. Jag är jättenöjd med båten och de som sett den har blivit imponerade. Men jag är ändå inne på att börja på ett nytt projekt. Något lite längre eller bredare. Nästa bassboat tror jag blir en Ryds Hajen.

TV: Så får du oväntad nytta av ett elektroniskt ankare

Suzuki släpper 350-hästare med dubbla propellrar

TV: Här är fiskebåten med det härligaste motorljudet du kan tänka dig


Text: Båtnytt • 2017-10-12
ArtiklarBåtnyttFiskeGör det självMotorbåt
Rulla till toppen