150889.jpg

Artiklar

Byta däcket själv – Mödosamt men möjligt

Att lämna båten till varv för att byta däck är en kostsam historia. Niklas Uhrberg från Helsingborg gjorde jobbet själv och bytte ut den känsliga teaken mot halkskyddsmattan TBS.

Text: Redaktionen • 2010-11-26 Uppdaterad 2010-11-26

Gambler 38:an som hämtades i Bodensjön 2003 hade ett exemplariskt teakdäck. Båten användes sällan. Låg i sötvatten. Täcktes med presenning även sommartid och vinterförvarades inomhus.

Men bara några år i Öresund satte spår. Vinterförvaringen utan presenning några meter från vågbrytaren i Norra hamnen i Helsingborg slet på däcket. När nåten började släppa blev problemet ett faktum. Däcket behövde bytas innan det uppstod fuktskador.

Gambler 38:an är byggd 1989. Att teakdäcket behöver bytas ut på en 20 år gammal båt är snarare regel än undantag. Conny Zetterberg är besiktningsman och har mångårig erfarenhet av däcksrenoveringar.

– Efter 20 år börjar det släppa från underlaget. Det är en allt vanligare syn för mig vid besiktningar, säger han.

Att blunda för skadorna i teaken kan få förödande konsekvenser. Fukt under däcket kan tränga ned i sandwichen och orsaka frostsprängningar i laminaten. Däcket försvagas och blir i värsta fall obrukbart.

– Det viktiga är att få däcket bytt eller reparerat innan detta händer. Annars talar vi om mycket kostsamma reparationer, säger Conny Zetterberg.

Dyrt att anlita varv

Att anlita någon för att byta ut sitt gamla teakdäck är ingen billig historia.

– Vi talar om kostnader i 100 000-kronorsklassen beroende på storlek och skador på själva båten.

Bengt Arvidsson, besiktningsman och reparatör med företag på Orust, gör liknande bedömningar.

– Räkna med omkring 200 000 kronor om du vill ha ett nytt teakdäck till en 36-fots segelbåt. Väljer du matta istället för teak blir det något billigare.

Genom att skrubba däcket varsamt, tvärs träets fiberriktning, byta ut nåten när den släpper och sätta i ny plugg när den gamla slitits ut går det visserligen att förlänga livslängden.

– Men i bästa fall håller teakdäcket ändå bara i omkring 20 år. Sedan är det dags att fundera över att byta ut det, säger Bengt Arvidsson, som upplever att teakdäckets ålder och skick blir en allt vanligare fråga när båtar ska besiktigas i samband med försäljningar.

Conny Zetterberg menar att ett teakdäck som snart måste bytas påverkar besiktningsmannens värdering av en båt en hel del.

– Många gånger avråder jag från köp.

Satsa på matta

Att byta ut sitt gamla teakdäck själv är arbetsamt, men inte omöjligt. Det som krävs är i förs-ta hand gott om tid.

– Är man bara normalhändig och försiktig går det att ta bort teakdäcket själv och lägga dit ett nytt i form av halkskyddsmatta eller kanske måla vanlig halkskyddsfärg. Svårare blir det om man vill ha ett nytt teakdäck, säger Conny Zetterberg.

Även Bengt Arvidsson avråder oerfarna från att själva lägga teak.

– Teak är ett dyrt material och jag har sett exempel där det har gått riktigt galet.

När Niklas Uhrberg skulle välja material till sitt nya däck rådfrågade han Bent Elgaard. Han byggde båten 20 år tidigare och är idag verksam som besiktningsman. Rekommendationen från honom var att använda en halkskyddsmatta.

Både pris, utseende och svårigheter att göra jobbet själv gjorde sedan att Niklas Uhrberg valde bort både teak, flexiteek och kork till förmån för TBS-mattan.

– Möjligen hade jag kunnat tänka mig vanlig halkskyddsfärg. Men då rekommenderades jag att lägga en glasfibermatta över däcket och det ville jag inte hålla på med.

Bent Elgaard lyfter även fram miljöhänsyn som ett skäl att välja bort teak. Teakproduktionen är inte hållbar som den ser ut idag, menar han.

– Mattan är dessutom det allra bästa alternativet ur halkskyddssynpunkt. Den fungerar även i tropiskt klimat. Där blir teaken för varm att gå på och slits mycket snabbare än här.

Inomhushall en nödvändighet

Ska du göra jobbet själv är tillgången till en inomhushall avgörande. Utan möjlighet att ställa in båten blir det praktiskt taget omöjligt att hålla torrt och rent. För Niklas Uhrberg fick en lada på landet tjäna som båthall under den gångna vintern. Tyvärr saknades värme. Under de värsta köldknäpparna stod arbetet därför stilla.

– Varken epoxi eller tvåkomponentsfärg härdar vid för låga temperaturer och hög luftfuktighet förstör lackens ytfinish. Därför är en uppvärmd hall det allra bästa.

Att byta ut däcket på en 38-fots segelbåt innebär både grovarbete och finlir. Med slägga och stämjärn får du bort det mesta av gammal teak, men för att skona gelcoaten och glasfiberväven krävs skonsammare verktyg.

Men innan det gamla teakdäcket kan rivas ska beslag, skotskenor, brytblock och knapar skruvas loss. Och för att komma åt muttrarna måste även taket och delar av inredningen bort.

– Märk alla delar! Det är hopplöst att stå där och försöka lista ut var allt ska sitta när det ska tillbaka sen, säger Niklas Uhrberg.

När teaken väl är borta börjar ett mödosamt underarbete.

– Jag skruvade ur över 2 000 skruvar. Lika många skruvhål i däckslaminatet skulle sedan borras upp, försänkas och fyllas igen med epoxi, berättar Niklas Uhrberg och fortsätter:

– Det var avgörande att däcket var helt torrt i sandwichlaminatet, annars hade projektet tagit alldeles för lång tid för att bli klart till sommaren. Jag hade mätt fukten från insidan nästan överallt.

Mödosamt att fylla skruvhål

Ett värdefullt tips när skruvhålen ska borras upp, vilket krävs för att kunna fylla upp dem ordentligt med epoxi, är att noga kontrollera om du borrar i enkellaminat eller sandwichlaminat.

– Annars är det lätt att du borrar hål genom hela däcket när du plötsligt stöter på det tunnare enkellaminatet, säger Niklas Uhrberg.

Han tvingades också täcka båten invändigt med skyddspapp eftersom det riskerar att läcka in epoxi som förstör inredningen.

– Att fylla igen skruvhålen tog betydligt längre tid än jag hade väntat mig och det var det mest tålamodsprövande momentet när däcket skulle bytas ut.

– Arbetet måste avbrytas för att blanda epoxi, som inte är ett roligt material att arbeta med. Ångorna är giftiga och skyddsmask är nödvändigt.

Inte fullt så tålamodsprövande men inte heller det särskilt roligt är sedan slipningen av däcksytorna.

– Det är ett drygt jobb och ytan måste bli slät, annars syns ojämnheterna genom mattan som riskerar att släppa.

Minst två slipomgångar krävs.

– Och då lyckades jag ändå inte helt utan tvingades jämna till med spackel efteråt.

Be om råd

Underarbetet klarar alla med tillgång till tid och tålamod. Svårigheterna börjar när mattorna ska skäras till. Mallningen kräver viss tankemöda och stor noggrannhet. Niklas Uhrberg fick hjälp av Bent Elgaard som gav värdefulla tips på plats.

– Utan professionell rådgivning hade jag inte lyckats tillräckligt bra med mallningen. Det gäller att ha en eller ett par erfarna proffs som konsulter när man ger sig på ett jobb som detta.

För de allra kurvigaste partierna räcker inte mallar i plast eller papper.

– TBS-mattan är seg och motståndet gör att du inte kan skära på fri hand.

För att få ett bra resultat behövs mallar i plåt för till exempel hörn vid däcksluckor. Gör därför mallarna som vanligt i papper men rita sedan av dem på plåt och såga till med sticksåg.

– Det kan vara bra att träna på några bitar matta innan du börjar skära, säger Niklas Uhrberg.

Att lägga ut de färdigskurna mattorna är ett lustfyllt arbete. Men sörj gärna för att vara två när de ska passas in.

– Själv lade jag ut mattorna ensam. Resultatet blev utmärkt men det hade underlättat att vara två.

Olika sorters lim

När Niklas Uhrberg under förra våren lade TBS-matta i sittbrunnen limmade han med vanlig sikaflex. Men det finns skäl att använda annat lim. Sikaflex är tjockt och härdar relativt fort. Det finns inte mycket tid att justera mattorna om de hamnar snett.

– Jag rekommenderades att använda Simson BC (bedding compound). Det är tunnare och härdar långsammare. Det var viktigt för mig som lade ut mattorna själv, då det tog sin tid att fördela limmet.

Innan mattorna slutligen läggs ut över det nyslipade däcket målas mellanrummen med lackfärg. Maskera och måla exakt, då vidhäftningen är sämre på den glatta lacken.

Därefter läggs ett tunt lager lim och sedan mattorna på det. Lite lim ska tränga utanför, så minimerar man risken för att mattan släpper i kanterna. För att pressa bort luftfickorna duger en kavel alldeles utmärkt.

– Själv tog jag döttrarnas barnkavel. Den fungerade faktiskt bättre än aluminiumrollern som jag köpte särskilt för ändamålet, säger Niklas Uhrberg.

Att byta ut däcket tog mer än 400 timmar. Trots all nedlagd tid var det värt besväret.

– Nu slipper vi oroa oss för fuktskador. Dessutom blev det riktigt snyggt.

Av: Text Tove Scherman Foto Niklas Uhrberg

Faktaruta

Projektet i korthet
Svårighetsgrad: Svårt, men vissa moment är enkla.
Tidsåtgång: Totalt cirka 400 timmar.
Urval av momenten: Ta bort teak 80 tim. Demontering och montering av
inredning 20 tim.Demontering och montering av beslag 60 tim. Epoxifyllning
40 tim. Spackling 20 tim. Mallning och tillskärning 40 tim. Målning 20
tim. Limning 20 tim.
Kostnad: Totalt 37 000 kr.
Några poster: Matta cirka 17 000 kr köptes direkt från
Italnordic, som är agent i Sverige. Epoxi, spackel mm cirka 2 000 kr.
Däcksbeslag och bultar cirka 8 500 kr. Färg, penslar och slippapper
cirka 3 000 kr. Resor cirka 3 000 kr.
Fakta
Det finns två halkskyddsmattor på marknaden, TBS och Treadmaster.
TBS används av till exempel Dehler som tillval. Treadmaster har det
signifikanta ”diamantmönstret” och har funnits på svenska marknaden sedan
1975.
TBS-mattan väger 2,5 kilo per kvadratmeter.
Flexiteek är ett teakliknande däcksmaterial gjort av PVC som limmas mot däcket
i hela paneler.
Man köper panelerna skräddarsydda efter båtens form.
Flexiteek väger 6,6 kilo per kvadratmeter.
TBS-mattan i projektet vägde 27 kilo.
Teakdäcket som ersattes vägde cirka 120 kilo.
Specialfärg
Färgen Niklas lackade med är International Perfection 2-komponent. Den är
framtagen för att amatörer ska kunna få ett perfekt resultat med t.ex.
pensel. D.v.s. man behöver inte sprutlacka för att ytan ska bli 100 procent
jämn.


Text: Redaktionen • 2010-11-26
ArtiklarPraktiskt Båtägande
Scroll to Top