Artiklar

TV: På vattenskoter från Ystad till Haparanda

I sommar ska 20-åriga Caroline Wixner från Hudiksvall försöka köra från Ystad till Haparanda på vattenskoter, nonstop och utan andra raster än för klädbyte till sjöss. Hon blir därmed, om hon lyckas, den första som kör Båtnytts Blå Bandet med vattenskoter. Dessutom blir hon den yngsta, den första kvinnan och den enda som kört hela sträckan själv ombord på sin båt. Du kan följa Carolines förberedelser på hennes blogg här på Livetombord.se. Vi frågade henne vad som kommer att bli jobbigast med projektet.

Text: • 2014-05-07 Uppdaterad 2021-06-09
Här läser du Caroline Wixners blogg

TV: På vattenskoter från Ystad till Haparanda
Här kan du följa Caroline Wixners blogg.

Hur fick hon egentligen den här idén?

– 2012 körde jag tvärs över Östersjön, från Hudiksvall till Pori i Finland och tillbaka, och när jag kom hem igen sa jag halvt på skoj att nästa gång blir det Blå Bandet. Och nu är det bara att stå för det. Mina vänner tycker inte att jag är riktigt funtad, säger hon.

Körningen över Östersjön för två år sedan var ett kraftprov där Caroline Wixner körde 260 sjömil på två dagar, men det är ingenting mot det som väntar henne i sommar. Distansen mellan Ystad och Haparanda är 712 sjömil och med snittfarten 25 knop tar det drygt 30 timmar inklusive några raster för bland annat klädbyte. Den största delen blir på öppet hav. Men Caroline tränar målmedvetet mot målet och har en genuin idrottsbakgrund att vila på. Hon tog studenten i våras och gick samhällsprogrammet med internationell och fotbollsprofil.

– Det är idrott sju dagar i veckan. Många tror att det bara är rygg och axlar som tar stryk men det är hela kroppen. Jag tränar styrka på gym och sedan är det löpning och cykel för kondition och uthållighet.

Hon kör på sin privata skoter, en Yamaha FX 160 HO Cruiser. Det är en cruisingmaskin med relativt höga ryggstöd, något som hjälper till när man ska parera vågor i kanske uppemot 35 timmar. I stuvfacket fram har hon en behållare med energidryck som hon kan dricka ur med slang, maten kommer att bestå av mackor, kexchoklad och liknande.

Skotern har en originaltank på 70 liter och dessutom en extratank på 30, det ger en räckvidd på ungefär 130 distansminuter i cruisingfart, hon kommer alltså att behöva tanka åtminstone fem gånger.

Av säkerhetsskäl kommer hon att ha en följebåt med sig. Hon ska invänta bra väder i Ystad och starten går sedan på morgonen och hon hoppas vara så långt norrut under den kommande natten att det är ljust.

Båtnytts fråga om hon verkligen kommer att klara elddopet får ett entydigt svar.

– Jag har en sådan fruktansvärd vinnarskalle. Det finns ingen återvändo.

I Båtnytt och här på bloggen på Livetombord.se kan du följa Caroline Wixner hela vägen, från de otaliga träningstimmarna på vattenskoter, i löpspåret och på gymmet fram till elddopet med start Ystad i månadsskiftet juni/juli. Livetombord.se kommer att vara med hela tiden.

Överskottet av pengarna som Caroline Wixner hoppas få in via sponsorer kommer att skänkas oavkortat till Min Stora Dag, en stiftelse som hjälper svårt sjuka barn att uppfylla sina önskedrömmar.

Av: Lars Guditz


Text: • 2014-05-07
ArtiklarLivetOmbordcaroline
Rulla till toppen