Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam // Foto: US Navy

Artiklar

Coronautbrott på amerikanskt hangarfartyg

Kaptenen: "Sjukdomens spridning är pågående och accelererar"

Text: Martin Strömberg • 2020-04-01 Uppdaterad 2021-06-09

Kaptenen ombord på det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt vädjar om hjälp efter ett utbrott av covid-19 ombord.

”Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän”, heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet.

Ombord finns över 4 000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

”Sjukdomens spridning är pågående och accelererar”, skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord ska föras i land snarast, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett stort problem är att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160 000 invånare, kämpar också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade och två dödsfall konstaterats där.

TV: Här tvärgirar hangarfartyget i full fart

Succéteamet hittade ännu ett historiskt vrak


Text: Martin Strömberg • 2020-04-01
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen