151325.jpg

Artiklar

Crescent 535 – båten som inte kan dö?

Crescent 535 Classic är båten som vägrar att dö. Efter mer än trettiofem år nytillverkas den fortfarande. Älskad som få både nu och då.

Text: Redaktionen • 2008-02-13 Uppdaterad 2024-03-13

I början av 1970-talet började det hända saker på småbåtsmarknaden. Nya grupper människor sökte sig med stor nyfikenhet till båtlivet. Från att ha varit en mycket starkt mansdominerad terräng kom nu kvinnor och barn in på allvar. Med det började kraven att ändras. Tidigare hade det varit avgörande att båtarna var snygga och vackra att se på. Hur de var att sova och vistas i var helt underordnat. Men nu stundade nya tider.

Leif Johansson, VD på Cremo i Varberg som tillverkar Crescentbåtar, minns ett testtillfälle med båtjournalister från slutet av 1960-talet. En journalist undrade varför den då presenterade båten saknade vindrutetorkare då gick det ju inte att se något genom rutan vid regn. Företagets representant svarade att om det regnade fick man sticka upp huvudet ovanför fönsterrutan på så sätt som det gått till tidigare på sjön. ”Men då blir man ju våt”, utbrast journalisten bestört.

– Vi förstod att kraven förändrats och skulle förändras än mer. Det räckte inte längre att tillverka en båt som var grann och gick bra i sjön. När fru och barn skulle med ställdes större kraven på mer rymd och högre ruffhöjd ombord. Båtlivet var tvunget att bli mer bekvämt för att passa alla ombord, säger Leif Johansson.

Lades i malpåse

Pelle Peterson fick uppdraget att rita en motorbåt som skulle ha ruff och vara bekväm att vistas i. Den skulle även vara sjövärdig, enkel att hantera och billig. Sedan tidigare var han en av företagets främsta konstruktörer. Resultatet blev Crescent 535. Båten lanserades 1973. Succén blev omedelbar. Det behövdes knappt göras några marknadsföringsinsatser alls.

– Våra kunder ringde hit direkt till fabriken i Varberg och ville ha sina båtar så snart det bara gick. Suget efter båtar vid den här tiden var våldsamt, minns Johansson.

Under 1970-talet såldes ett stort antal kusiner till Crescent 535, i samma storleksklass och med många likheter, av andra fabrikat. Men på 1980-talet förändrades efterfrågan på nya plastbåtar. Och även kraven på hur båtarna skulle se ut. Crescent 535 lockade inte som förr. Tillverkningen upphörde och modellen lades i malpåse. Så i slutet av 1980-talet beslöts att en lätt uppfräschad Crescent skulle få se dagens ljus. Den lätt uppiffade Crescenten utrustades bland annat med fönsterramar av aluminium. Dessutom försågs den nu med efternamnet ”Classic”. Och den sålde.

Och nu snart tjugo efter återlanseringen och drygt trettio år efter födelsen fortsätter den att sälja. Det tycks nära nog omöjligt att ha ihjäl båtmodellen.

– Varje år har vi en diskussion om vi ska fortsätta eller lägga ner tillverkningen modellen. Men våra säljare vill bestämt ha kvar båten. Den säljer ju sig själv utan några insatser.

Exporteras till andra länder

Den typiska kunden? En småbarnfamilj som är i början av sin båtkarrirär. Argumenten är ungefär desamma som när båten började säljas. Köparna vill ha en båt med höga fribord (som ger en känsla av trygghet när man har barn ombord ), en rymlig ruff och fyra bra kojer. Dessutom uppskattar de att båten är enkel att manöverera.

Årligen säljer företaget 55-60 båtar. Under årens lopp har cirka 2500 båtar tillverkats.

Crescent 535 Classic har även vunnit vänner i andra farvatten. Åtskilliga återfinns numer på de nederländska och tyska kanalerna. Holländarna utrustar dem med en tio hästars motor för kanalfärd. Det räcker. Visserligen inte för att få upp båten i planing men väl för att ge en angenäm tur på kanalerna. Crescenten uppskattas särskilt för dess relativt stora innerutrymmen och traditionella utseende.

Under åren har Crescent över lag fått god kritik i båttidningarna. Den har ansetts tillräckligt sjöduglig. Visserligen inte en båt att pressa i hög sjö, men den är välbyggd och är godkänd av Norske Veritas.

Sett med dagens ljus har den inte den utrustning som många jämnstora båtar har. Ingen lyx och utförandet är en enkelt med bland annat synliga ledningar. Inte heller har den moderna lösningar som öppingsbar framruta för passage. Men på företaget vill man låta modellen behålla sin karaktär. Det är en klassisk HT-båt. Linjer och inredning andas 1970-tal och den heter ju Classic. Och den är som sagt välbyggd och förhållandevis billig.

Från att ha varit en modern båt då den lanserades betraktades den så småningom som omodern. Idag uppskattar många båten för dess utseende som av lite ”retro”. Den ser rätt ut igen.

Hur länge den att kommer att tillverkas får framtiden utvisa. Men det lär nog dröja.

Av: Tom Knutson Foto: Cremo

Faktaruta

Crescent 535 Classic
Konstruktör: Pelle PettersonLängd: 5,50 mBredd: 2,10 mVikt: cirka 510 kilo utan motorMax motor: 60 hkCE-godkänd kategori C
Tillverkare: Cremo, Varberg, 0340-161 70, www.cremo.se

Crescent 535 - Båten som inte kan dö? Crescent 535 - Båten som inte kan dö?

Text: Redaktionen • 2008-02-13
ArtiklarpraktisktbatagandeMånadens båt
Rulla till toppen