151326.jpg

Artiklar

Croupier Player – Från partybåt till familjeracer

Fart, fest och folköl - få båtar har haft så dåligt rykte som Croupier Player. Men nu har partyfolkets favorit vuxit till sig . Idag är den en uppskattad familjebåt för folk som vill ta sig snabbt ut till havs utan att behöva betala en förmögenhet.

Text: Redaktionen • 2008-02-13 Uppdaterad 2021-06-10

Motorn surrar behagligt. Thomas Jellvik ger full gas och vi skjuter fram i 53 knop. Det går undan. Vinddraget sliter skönt i håret och det känns som vi snart ska lyfta från vattenytan. Vi åker ut över öppet hav på en vågig vattenspegel. Det går mjukt och behagligt. Det kraftigt v-formade skrovet klyver vågorna och trots den höga farten blir det aldrig stötigt. Thomas Jellviks båt bjuder på en fläkt från 70-talet. Då var Croupier Player partyfolkets favoritleksak. Idag är det många barnfamiljer som fallit för modellen som utflyktsbåt. Thomas har ett lantställe i Stockholms skärgård och han använder främst sin Croupier Player som transportmedel.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

– Det är skönt att kunna förflytta sig snabbt när man ska komma ut till lantstället, säger han.

Han lämnar över rodret till mig med en förmaning om att jag ska vara försiktig med gasreglaget. Inledningsvis petar jag lite lätt på gasen och motorn svarar snällt. Men sedan blir frestelsen för stor. Drar på mer gas – lite för snabbt och båten tar ett skutt. Det sitter en VP 8,1 med DPS-drev i aktern och när den får fria tyglar känns det som en hästspark i ändan. Det är en riktig fartbåt.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

– Jag har alltid gillat snabba motorbåtar och speciellt de som byggdes på 70-talet. Det sitter i från barndom. Då var jag ofta nere vid bryggorna och spanade. Drömmen var att någon gång få äga en egen snabb motorbåt, säger han.

Allt hänger på bottenvinkeln

När Thomas bestämde sig för att förverkliga sin dröm började han med att titta på olika nordiska båtmodeller. Men de flesta som han tittade på hade allt för flat botten och de fungerade dåligt i högre farter.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

– När jag tittar på en båt vilja veta vilken bottenvinkel den har. För mig är det en av de viktigaste egenskaperna som jag som köpare behöver veta. Ett kraftigt v-format skrov är en grundförutsättning för att få en snabb båt som går bra i sjön, säger han.

Thomas ville ha en båt kunde hålla en marschfart på 30 knop. Han tittade även på amerikanska båtar.

– Det finns en del båtar från USA med 24 graders v-botten men de har en hopplös design med minimal sittbrunn och ett gigantiskt soldäck. Det kanske funkar i Florida men inte i norden, säger han.

Thomas letade vidare bland nordiska märken. De svenska Smugglerbåtarna passar ganska väl in med hans önskelista men han tyckte att de var lite väl märkta av sin tid. Till slut fastnade han för Croupier Player. Den har en toppfart på 53 knop och en marschfart på 35 knop.

Bensin eller diesel

När han köpte sin Croupier Player bestämde han sig redan på telefon att han skulle slå till – utan att tittat på båten. Någon månad senare fick han hem sitt fynd och då kunde han konstatera att den var i bedrövligt skicka. Inredningen i trä var helt murken och motorn, en Volvo Penta 271 med 280 drev, hade slutat att fungera.

– Det var så mycket att göra att jag funderade på att sälja den. Men skrovet var i bra skick och jag beslutade mig till slut för att totalrenovera hela båten.

Från instrumentbrädan och bakåt har han bytt ut hela den gammal inredning. Allt är nytt.

Han har också sågat bort akterspegelplattan som var gjord i plywood och ersatte den med en skiva i kompositmaterial. Han har dessutom bytt motor och hela elsystemet. Vindrutan är ny, likaså dynor, stolar och kapell. Pentryt är utbytt och en del av instrumenten har ersatts.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

Slutligen har han satt på en badbrygga i aktern. Det enda som finns kvar av den gamla båten är egentligen skrovet.

Men varför ger man sig på ett sådant projekt?

– Jag ville ha en båt som kändes lite speciell. Totalt har båten kostat 450 000 kronor och då har mer än hälften av pengarna gått till den nya motorn. Det är svårt att få en ny båt idag till samma pris och med samma prestanda, säger han.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

Thomas har valt att sätta in en helt ny bensinmotor. Ett lite ovanligt val idag när de många väljer diesel som har en lägre bränslekostnad. Men han menar att det lägre inköpspriset för bensinmotorn överväger den högre bränslekostnaden.

– Jag gjorde en beräkning som visade att jag aldrig kunde köra så mycket att jag tjänade in prisskillnaden mellan motorerna, säger han.

Från plugg till båt

Ursprungligen byggdes Croupierbåtarna i Tyresö. Upphovsmännen ville ha en båt som de kunde tävla med i Roslagsloppet. Den första pluggen kom till utan ritningar. Den fick ett djupt v-format skrov med 26 graders vinkel hela vägen. Den konstruerades för att gå fort och den vassa formen bidrar till att båtarna skär mjukt genom vågorna. Skrovet är uppbyggt med ett balksystem i glasfiber, helt utan trädetaljer. Det ger en stabil botten och god kvalité i grunden. När båtarna gjordes snålade man inte med plasten vilket gör dem stabila men lite väl tunga enligt dagens mått mätt. Den första båten såg dagens ljus 1968.

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

Efter några år flyttades produktionen till Münchenbryggeriet på söder i Stockholm och slutligen byggdes båtarna i Tollare gamla pappersbruk. Under storhetstiden tillverkades den i två olika modeller. Croupier Player som var en ren fart båt och Croupier Comfort som byggdes lite mer som en familjebåt. Comforten fick ett högre däck, pentry och toalett.

Totalt gjordes cirka 400 Croupier Player.

En kortare period byggdes också Ockelbo DC 24 med samma skrov i fabriken i Münchenbryggeriet. Det finns även de som menar att Ockelbo D 17 Delux har lånat sina drag från Croupier Player.

Tillverkningen av Croupierbåtarna var igång fram till 1991. Därefter har det inte gjorts några fler båtar till kunder. Formarna finns kvar och väntar på att någon hugad båttillverkare ska ta upp produktionen igen.

Volvo Pentas testbåt

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

Thomas båt har en lite egen historia. Den användes under en tid som testbåt av Volvo Penta. De provkörde sina bigblock motorer med hans Croupier Player. Därefter ägdes den av Watskis grundare. Men sedan blev den ställt åt sidan. Under flera år fick den förfalla och om inte Thomas fått ögonen på båten är det frågan om den hade levt vidare. Det är ett imponerande renoveringsarbete som han gjort med sin Croupier Player. Idag är allt i toppskick. Träinredningen glänser och motorinstallationen är ett under av ordning. Den bjuder på en totalupplevelse. En tidsmaskin till 70-talet. Allt som saknas är ABBA i stereon och en back folköl.

Av: Samuel Karlsson

Faktaruta

Längd: 7,20 meter
Bredd: 2,50 meter
Vikt med motor:
Motor: VP 271A 280 drev i original. I Thomas båt VP 8,1 med DPS-drev.
Bränsletank:300 liter
Maxfart: 53 knop
Antal kojer:3
Tillverkningsår: 1968 – 1991
Varv: Croupier båtar
Antal tillverkade exemplar: 400
Begagnatpris: 180 000 – 450 000 kronor

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer

Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer Croupier Player - Från partybåt till familjeracer


Text: Redaktionen • 2008-02-13
ArtiklarpraktisktbatagandeMånadens båt
Rulla till toppen