
Den här våren kommer fler än på mycket länge att göra sig redo för sin allra första sjösättning. Om du är en av dem kan du börja i stor stil, med hjälp av tips och checklistor som hjälper dig att förbereda och sjösätta båten tryggt och snyggt // Foto: Lars Ericsson
Dags för sjösättning – använd Praktiskt Båtägandes checklistor
Sjösätt med stil och finess
Båtägare som putsar och polerar på sina båtar är ett säkert vårtecken.
Med blåstället på och kaffetermosen redo gnos, vaxas och målas det frenetiskt medan fåglarna kvittrar.
Men vad är det egentligen som ska göras de där vårdagarna vid båten?
Svaret på den frågan beror dels på vilken typ av båt du har, dels vilket material den är byggd av, dels hur väl den har skötts tidigare. Men också på din egen ambitionsnivå.
Egentligen kan man säga att vårrustningen börjar redan på hösten när båten har lyfts upp på land. Om båten städas ur ordentligt under hösten minskar grogrunden för mögelpåväxt och dålig lukt som annars kan bli en överraskning under våren.
Många ser också fördelar med att göra delar av vårrustningsjobbet under hösten då temperaturen ofta är mer gynnsam än under tidiga vårdagar.
Stajla båten: Åtta entimmesfix för under 500 kronor
Några gör motorn klar på hösten för att ha tid till det övriga under våren, medan andra börjar med bottnen eller passar på att polera skrovet om det blir några milda och fina höstdagar. I delar av landet kan det vara ganska kallt under våren, och det är en utmaning när båten ska vårrustas. Det gäller att hitta och ta vara på de fina dagarna.
Ett tips om det blir ont om tid är att göra det som är under vattnet först. Ordningen kan då vara tvätta, bottenmåla och vaxa. Och det är en fördel om det går att hålla det koncentrerat i tid, så att det inte går för lång tid mellan tvätt och vaxning.
Hur lång tid ska man räkna med? Olika båttyper kräver olika mycket förberedelser under våren. Men du kan, mellan tummen och pekfingret, räkna med två till fem dagar för att tvätta, polera, byta olja, filter och eventuellt impeller i motorn, kolla genomföringar och bättringsmåla bottnen på en 30-fotsbåt. Men variationen är som nämnts stor och hänger ihop med båttyp, ålder och skick.
Tre saker som har stor betydelse för hur lång tid det tar att få båten i gott skick är om båtens botten har epoxibehandlats i närtid, hur grundligt skrovet har polerats tidigare år och om båten har legat i vattnet under vintern. Självklart underlättar det också om motorn har servats regelbundet, och det är något som brukar vara väl dokumenterat vid båtköp. Hur väl skrovet har underhållits av tidigare ägare är kanske inte lika självklart att ta reda på när man köper eller byter båt.
Men ett eftersatt skrov kan bli otroligt tidskrävande att få ordning på, även på en liten och billig båt. Lång tid tar det också att få ordning på en skrovlig botten med tjocka lager av gammal bottenfärg. Det kan ta flera dagar att täcka in bottnen, tvätta, samla ihop gamla färgrester för miljösanering, slipa, lägga primer och bottenmåla grundligt.
Vinterpyssel – fynda begagnat
Däck och skrov går normalt sett fortare att få ordning på än båtens botten, och när det gäller båtskrovet har åldern betydelse. Nya båtar med nya skrov är oftast enklare att få upp lystern på. Och tvärtemot vad man kan tro brukar det ta längre tid att tvätta och polera en motorbåt än en segelbåt.
Det beror på att motorbåtarnas stora överbyggnader har många slag och vinklar där det är svårt att komma åt. Dessutom kan motorbåtarnas smala skarndäck vara lite besvärliga att rengöra och polera.
Av den anledningen är det ofta dyrare att leja bort vårrustning av en motorbåt än en segelbåt, om man inte vill göra jobbet själv. Räkna också med att ett färgat skrov tar längre tid att göra i ordning än ett vitt skrov. På en båt med färgad gelcoat kan man behöva jobba in polermedlet fler gånger för att få upp lystern.
Allra enklast och snabbast går det att vårrusta en aluminiumbåt. På aluminiumbåten behövs ingen polering och ingen bottenmålning. Samtidigt finns det några saker som är viktiga att ha koll på. Det ena är att se upp med korrosion. Det andra att ha koll på att anoderna är i gott skick.
Slutligen är det en fördel om man kan anpassa sig efter vädret. Allra bäst går det att jobba med skrov, däck och botten när det inte regnar, är varmare än tio grader och inte allt för intensivt solljus. Då är det också som trevligast att unna sig båtsäsongens första kopp kaffe i sittbrunnen.
CHECKLISTA, SÄKERHET:
Gasol, motor, läckor , brandsläckare …
CHECKLISTA, RIGGEN:
Torka, smörj, kontrollera och spänn
• Ta fram masten och kolla att den inte fått några skador under vintern, till exempel bucklor eller sprickor.
CHECKLISTA, BÅTEN:
Täck av och tvätta
• Täck av presenningen från båten om den står utomhus och plocka ner stöttorna. Passa på att byta ut skadade öljetter, så är presenningen i skick inför hösten.
Rubba, polera och vaxa
• Välj arbetssätt och medel utifrån skrovets skick och din ambitionsnivå.
Genomföringar
• Kontrollera alla genomföringar. Byt om det behövs.
CHECKLISTA, MOTORN:
Service, kontroll och rengöring
CHECKLISTA VID SJÖSÄTTNING:
Tänk på det här
CHECKLISTA, ALUMINIUMBÅT:
Snygga till & kolla anoderna
• En aluminiumbåt kräver ett minimum av ytbehandling, men ytan kan snyggas till med rengöring och polish.
PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

Text: Jessika Ericsson • 2021-04-07
Artiklar • praktisktbatagande • Vårrustning • Jessica Eriksson • Livetombord.se • Praktiskt Båtägande • Sjösättning