Foto: Pär Olsson

Artiklar

Därför ska du upptäcka Norrpada skärgård

Höga berg, släta klippor, lyxiga sandbottnar, vidsträckta ängar, vacker skog, oändlig horisontutsikt och magiska ­solnedgångar. Norrpada skärgård är en av Stockholms skärgårds ­vackraste ­platser. Och som om det inte vore nog, är angöringsplatserna ­ovanligt goda och besökarna fortfarande relativt få.

Text: Anna Sandgren • 2016-08-11 Uppdaterad 2021-06-09

Norrpada

HITTA HIT Koordinater N 59’38 E 19’16,5 RESA HIT Med egen båt, eller med privat chartrad båt. Det finns ingen reguljärtrafik till Norrpada. Ögruppen ligger 9 sjömil (1,5 mil) från närmsta fastlandsförbindelse. SERVICE Det finns torrdass på Gummaskär. I övrigt är det naturens lagar som gäller, det vill säga rena naturhamnar. Det finns gott om bra hamnar i hela Norrpadas arkipelag. Båtnytts favoriter är Idskär, Högbulen, Gummaskär och Hallskär. TÄNK PÅ I Norrpada skärgård är sedan 1975 följande öar naturreservat: Stora Kålskär, Mellan-Kålskär, Stenören, Kummelkobb, Skinnarskär, Idskär, Hallskär, Gummaskär och en flik av den största ön Alkobben. Reservatet är värdefullt för häckande sjöfågel – visa hänsyn. NATUR Mest utmärkande för ögruppen är de höga berg­knallarna, men också vackra hällar som slipats av inlands­isen. Vissa av öarna har fina dalsänkor med ask, al, asp och idegran. Hallskär-Idskär stoltserar med ett stort bestånd av idegran. Om du har kajak eller gummibåt, passa på att besöka Hästskärs­haran, ett riktigt smultronställe i ordets bokstavliga bemärkelse. Ägandet av Norrpada skärgård är minst sagt spritt och många delar tillhör privatpersoner. Även om du får vistas också på dessa öar är det klokt att visa extra hänsyn.

En svala gör ingen sommar. Men att se havs­örnar cirkla över Norrpada skärgård gör definitivt min sommar. En sommar utan Norrpada är inte heller någon riktig sommar. I varje fall inte i min värld sedan jag väl upptäckt ögruppen som, likt namnet antyder, ligger långt norrut i Stockholms skärgård. För oss horisontknarkare är ett besök här åtminstone en gång per säsong ett måste. Att klättra upp för någon av bergstopparna för att njuta av den vidunderliga utsikten, naturen och solnedgångarna föder mersmak. Norrpada är också Båtnytts sista stopp i serien om tre ­olika strandhugg i Stockholms yttre skärgård. Vi tajmar in ­vackert väder och kajkar med en mindre motorbåt, om än en sjövärdig och välutrustad sådan (både sett till motor och säkerhetsprylar), runt bland kobbarna i havsbandet. När vi nu styr mot Norrpada skärgård lämnar vi det fridfulla lugnet på Lilla och Stora Nassa bakom oss. 

Vi går norröver och glider stilla genom In-Fredels ­kobbar och sicksackar noga mellan grynnorna. Vi har med oss en vän från Mallorca ombord. Det är första gången han är helt tyst i mer än två minuter. Istället kikar han som fastnaglad på navigatorn och frågar mig sedan om alla de där markeringarna på kortet verkligen är grynnor. Sedan suckar han och sätter sig till rätta längst fram i fören, för att likt ett modernt kuttersmycke guida oss genom stengyttret. Om det är spanjoren som för tur med sig, eller vårt sjökortsprogram som har koll på läget, får vara osagt. Vi fortsätter vidare norr om Ängskär vidare mot Rödlöga skärgård. 

När vi efter ännu längre spansk tystnad når ­Norrpada gör vi det den närmaste vägen, det vill säga söderifrån. Det är nu som vår utkik skriker ”Dramatic! Dramatic!” och vilt gestikulerar mot den höga kullen framför oss, eller ­Högbulen som ön heter. Han har rätt. Norrpadas landskap bjuder på något helt annat än både Nassa skärgård och Svenska Högarna. Här möter en dramatisk natur, som både fängslar sinnet och erbjuder gott om djupa och vindskyddade naturhamnar. 

Norrpada skärgård består av ett 30-tal obebodda öar. Den ligger cirka tre distansminuter nordost om Rödlöga, inom Rådmansö socken och Norrtälje kommun. Inne i Norrpadas farvatten befinner du dig i ett 24 hektar stort och ytterst varierat skärgårdslandskap, där dramatiska klippor möter flata hällar i en vacker symfoni för svensk sommar. Att området är en speciell plats är det fler än alla hundratusentals häckande sjöfåglar och vi båtfolk som håller med om. Här håller också det mytomspunna ordenssällskapet Pelarorden möte under juli månad var tredje år. Orden håller till på ön Storskär. På det 20 meter höga ­berget har man rest en stor plåtflöjel, som ser ut att vaka över nejderna nedanför. 

Vi väljer att lägga till vid Högbulen. Det är ett säkert kort. Angöringen här är enkel och så länge det blåser från sydost eller sydväst ligger man bra här. Det samma gäller för intilliggande Spegelkobb. På västra sidan av Högbulen är klipporna branta och påminner nästan om kajkanter. Här kan större båtar lägga till långsides. 

 

Därför ska du upptäcka Norrpada skärgård
Att sitta högt upp på berget och njuta av solnedgången är magiskt. Norrpada bjuder på många panoramavyer. Ett tips är att ta med myggmedel. Foto: Pär Olsson

Fortsätter du en liten bit norrut väntar Gummaskär. Här finns områdets enda skärgårdsmaja och sopstation. ­Idskär tillhör Norrpadas norra del och är den hamn som jag gillar bäst. Du ligger skyddat i stort sett oavsett vindriktning, förutom vid vindar från nordväst – då gör du klokt i att ligga någon annanstans. Bergöglor underlättar tilläggningen vid de låga och släta klipphällarna som dominerar här. Dominerar på Norrpada gör också idegranen. Här finns skärgårdens tätaste bestånd och allra tätast är det på Idskär (och Hallskär).

Alkobben erbjuder även natthamn i den vik som vetter mot nordväst invid Kläppan. Här ligger du vid sydliga vindar helt skyddad. Vid vindar norrifrån, däremot, blåser det rätt in i viken. Sydöstra delen av Alkobben är stenig och inte helt lätt att lägga till vid. Medan Alkobben domineras av ett dramatiskt bergslandskap, erbjuder Kläppan däremot fina hällar och dessutom en härlig vik med långgrund sandbotten. Det finns ett förrädiskt grund mitt i viken, precis i mynningen, som ligger som lägst knappt en meter under ytan. 

En stor fördel med Norrpada är att det ofta finns plats i de många vikarna och att du här kan njuta av härliga sandbottnar och egna klipphällar att torka på efter morgon­doppet. 

Gillar du smultron stora som jordgubbar och sötare än socker, försök ta dig till Hästskärsharan. Här upplevde jag förra året i verklig vuxenålder den största smultronäng som annars bara ryms i barndomsfantasin. På ostsidan av den lilla kobben finns en stenstrand, där det går att dra upp jollar och kajaker. Men ön är inte den lättaste att angöra och du bör göra det vid lugnt väder.

Vi klättrar åter upp på berget, nu för att se solen sjunka ner i horisonten. Vi sitter helt tysta och det enda ljud som bryter igenom är från Högbulens jättemyggor. De går till attack så hårt att vår spanske vän sväller upp i både kropp och ansikte. Plötsligt har han svårt att andas. Något naivt hade delar av besättningen tänkt sova under öppen himmel. Det är nu som vår motorbåt får bekänna färg. Omgärdade av hotfulla myggmoln kastar vi oss iväg. Visst har jag sneglat både sju och åtta gånger på den vackra skärgårdskryssaren vid klippan inne i viken. Jag har tänkt att nästa sommar då ska jag ta tid på mig och segla runt här i det yttre havsbandet under flera veckor. Men just nu är jag överlycklig för att vi har en snabb båt utrustad med bra navigationshjälpmedel. Vi får en vacker nattfärd och hela vägen tillbaka mot Stockholm gör oss fullmånen sällskap. Norrpadas myggor är uppenbarligen inte att leka med, inte ens för en machoman. 

Därför ska du upptäcka Norrpada skärgård
Naturhamnarna i Norrpada skärgård är ovanligt väl skyddade för att vara i ytterskärgården och det finns goda chanser att hitta om inte en egen vik, så i varje fall en egen klippa. Foto: Pär Olsson

Den mystiska pelarorden

Pelarorden äger Storskär i Norrpada skärgård och håller här sammanträde vart tredje år. Föreningen har också förvärvat Håtö Svansar av medlemmarna Carl och Bernhard von Schewen. Orden har som syfte att ”sprida vänskap, kamratskap och förståelse mellan de svenske män, som plöjer skärgårdens böljor, känna dess farvatten och älska dess natur”. 

Orden har tre grader, där ledaren kallas hövding. Den första hövdingen var grundaren Axel Hultman. Föreningen har haft flera namnkunniga medlemmar som Albert Engström, Evert Taube, Anders Zorn och Vilhelm Moberg. 

Viktigt har alltid varit att få med lokala skärgårdsbor. Det var när ordensbrodern Carl von Schewen 1931 var värd på Håtö, som Evert Taube skrev sången Calle Schevens vals. Han gjorde det efter att ha fått i uppdrag att skriva en hyllningssång till värden.

Ordensnamnet sägs komma från den gång när Axel Hultman och en vän under en seglats råkade ut för rigghaveri. I avvaktan på att båten skulle driva mot land spelade de brädspel. När en båt med lokala skärgårdskarlar passerade, ropade en av männen i båten ”Pelargubbar!” till dem. 

Axel Hultman ska inte ha vetat om vad ordet betydde, men gillade hur det lät, döpte sin nybildade orden efter detta ord. Det visade sig att pelargubbar har samma innebörd som ordet fyllegubbar. Att pricka pel betyder att man dricker mellan två markerade streck och sedan räcker flaskan till någon annan. En pel var cirka 2,2 deciliter.

För att få vara medlem ska man vara minst 30 år och uppfylla kravet i Pelarordens syfte, det vill säga ”vara svensk och van vid båtliv och skärgård”. Numera får även kvinnor vara medlemmar. Pelarorden har ungefär 200 medlemmar.

(Källa: Wikipedia)


Text: Anna Sandgren • 2016-08-11
ArtiklarLivetOmbordFärdmålStockholms skärgård
Rulla till toppen