Årets sjöräddare är Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg, Peter Enström och Stefan Westman, från RS Grötvik // Foto: SSRS

Artiklar

De blev Årets sjöräddare

Räddade livet på en amatördykare som drabbades av hjärtstopp

Text: Martin Strömberg • 2021-04-11 Uppdaterad 2021-06-09

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg, Peter Enström och Stefan Westman. Motiveringen lyder:

”När en medmänniska föll ihop var ni på plats inom några sekunder. Att det skedde på land spelar ingen roll. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad närhetsprincipen betyder när det är fråga om liv och död.”

Eftersom det var soligt och vindstilla kvällen den 13 augusti var hamnen i Grötvik full med folk. Några av RS Grötviks sjöräddare befann sig ombord Rescue P O Hanson som låg förtöjd vid bryggan. De höll på att öva på knopar och gå igenom utrustning med sjuksköterskan Madeleine Norryd som nyligen börjat som sjöräddare.

– Plötsligt såg vi en kille som kom springande över hamnplan och ropade efter hjärtstartare. Vi reagerade direkt. Madeleine sprang i väg i riktning mot en grupp människor ett par hundra meter bort, och vi kom efter med hjärtstartare och sjukvårdsväska, berättar stationsansvarige Anders Lindvall.

Väl där fann de en man livlös på marken. Mannen hade precis kommit upp efter ett dyk och ramlat ihop när han höll på att packa in sin utrustning i bilen. En kvinna hade redan påbörjat hjärt- och lungräddning. Sjöräddarna bytte av henne och kopplade samtidigt på hjärtstartaren.

– Vi kände ingen puls efter den första defibrilleringen. Men efter andra säger Madeleine plötsligt ”nu har jag puls”, säger Anders Lindvall.

Efter en liten stund kvicknade mannen till och började röra på sig och andades på egen hand. Lagom till att ambulanspersonal anländer öppnade han ögonen.

– Det var en makalös känsla som knappt går att beskriva. Håret reste sig i nacken – men det är inget jag vill uppleva igen, säger Anders Lindvall.

 

Sjöräddningssällskapets nya smygarbåt

Ett liv kunde räddas – men det var många lyckosamma faktorer som spelade in denna augustikväll. Mannens dykkamrater larmade direkt och satte igång med hjärt- och lungräddning. Och om det inte varit så vindstilla hade sjöräddarna troligen varit ute till sjöss. I stället var de plats och redo för en utryckning på land. Stationens hjärtstartare var den enda i området, och den kunde snabbt tas i bruk. Ytterligare en sjöräddare, som också jobbar för Räddningstjänsten, satt dessutom och fikade en bit bort och kunde ansluta snabbt och byta av under den krävande hjärt- och lungräddningen.

– Och som tur var hade dykaren hunnit upp på land innan det hände. I vattnet hade han kanske inte klarat sig, säger Anders Lindvall.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. Totalt deltog 32 frivilliga sjöräddare från åtta stationer vid de nominerade insatserna, som räddade flera människoliv.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Dubbelt så många sjöräddningsfall hittills i år


Text: Martin Strömberg • 2021-04-11
ArtiklarpraktisktbatagandeLivetombord.seNyheterOlyckorSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen