Artiklar

TV: Gror dieselmonstret i era tankar?

Jag minns den så väl. Frustrationen av att ha legat inblåst för länge. Som en av de allra minsta segelbåtarna låg vi och tryckte vid en allt trängre brygga i Mariehamn. Dagarna gick. Vi stirrade på väderleksrapporterna som hamnkaptenen hängde upp, konstaterade att det sällan legat så många lågtryck och gnidit sig mot varandra över Östersjön och gick och tog ännu en fika på det lilla kaféet Svarta Katten.

Text: • 2014-05-13

Läs mer: Så mysigt hade man det i båten på 70-talet
Läs mer: Lyxyachten du inte trodde fanns
Läs mer: Så byter du bälg på s-drev
TV: Gror dieselmonstret i era tankar?
Den här dieselbakterien hittades i en tank Foto: Roland Anderberg

Det byggdes upp ett inre tryck och ikapp med lågtrycken blev det allt större. En kväll fick vi nog och konstaterade att det var stiltje mellan två fronter. Vi stack iväg i dimman och halvvägs över Ålands hav blåste det upp. Med kulingen mitt i nosen stampade vi fram och några av oss blev rejält sjösjuka. Och det är självklart då motorn börjar bete sig konstigt. Den lilla gjutjärnsmaskinen gick ner och upp i varv. Avgaserna blåste hastigt bort, men ändå såg man tydligt hur tjock och vit röken var. Den gamla Pentan var fantastisk och tog oss som vanligt hela vägen in till Furusund, men när vi styrde in till bryggan kom det stora, vita puffar av vattenånga ur avgasröret och jag minns att det kändes som att vara skeppare på en ångslup.

Motorn stannade med en knall och det var rätt uppenbart vad som varit problemet. När jag tömde det vattenavskiljande filtret blev det ännu tydligare. Det här var ett skolexempel på vad som kan hända när du åker omkring med orena tankar. Så länge vattnet är platt märks det inte, men så fort sjön sätter in sprider sig vatten och smuts och går vidare från tanken in i motorn.

Sedan den här resan har jag blivit lite klokare och debatten kring bränsle och hur våra tankar ser ut har vuxit sig stark. Ibland kan jag tänka att den börjat få orimliga proportioner. På 1980-talet var böldpesten på alla båtägares läppar. Rädslan och ovissheten var stor. Vad skulle hända, var det bara att skrota båten? Skulle den sjunka? Vad kunde man göra? Idag vet vi att det går att segla jorden runt även med lite böldpest, men nu har dieselbakterien tagit osmosens plats i vårt skräckkabinett. Det sägs att den växer och frodas i våra bränsletankar. Vi har till och med sett framodlade dieselbakterier visas upp i akvarier till allmän beskådan, till varnagel för räddhågsna båtägare.

Därmed inte sagt att det inte är viktigt att hålla rent i tanken. Det är grundläggande att ha bra filter och det kan säkert finnas finurliga preparat att hälla i soppan för att hålla den fräsch, men jag vill ändå be er stanna upp en stund och tänka efter. För min del har jag inte haft bränslerelaterade problem sedan 15 år och jag undrar hur ni har haft det på den fronten. Gror dieselmonstret i era tankar? Jag undrar verkligen.

Det här numret av Praktiskt Båtägande ägnar vi till stor del just åt bränsle och våra tankar, och när du läst det vill jag höra ifrån just dig. Delta i vår undersökning här ovan. Då vet vi sedan.

Vi hörs!


Text: • 2014-05-13
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top