Philip Pereira dos Reis, chefredaktör Praktiskt båtägande

Artiklar

Debatt: Giftig bottenfärg

Har du båt? Grattis. Då är du också en labbråtta i politikernas ögon. Jag har sagt det förr och gör det igen: det är inte konstigt om Sveriges båt-ägare saknar förtroende för sina politiker.

Text: • 2014-04-08
Läs mer: Fritidsbåtarna har blivit giftigare
Läs mer: Vi testar fransk lyx på Mallorca
Läs mer: Gratis båttester
Läs mer: Vi testar världens fånigaste fordon

Kommer ni ihåg den tiden när man först bestämde att koppar var farligt för vattenlevande organismer? Just det. Då beslutade våra folkvalda att sätta stopp för detta grundämne till förmån för zink. Sedan tog det bara något år innan zink visade sig vara betydligt farligare än koppar och då var det tvärstopp för allt annat än helt giftfria färger längs vår ostkust. Över en natt sjösattes ett system baserat på helt oprövade färger som krävde mycket förberedelse, grundarbete och investeringar från varje båtägare. Och som de svenskar vi är målade vi snällt, och såg hur det växte och frodades under vattenlinjen.

Sedan utan att någon egentligen fattade hur det gick till var kopparen tillbaka i färgerna och cirkeln var sluten. Enda skillnaden mot tidigare är att vi sammantaget har mer gift på våra båtbottnar idag än innan cirkusen startade. Och nu är det båtklubbarnas tur. Med miljöbalken som utgångspunkt, med Havs- och vattenmyndighetens riktlinjer och via kommunernas egna ambitioner ska minsta båtklubb rättas in i ledet. En spolplatta är det minsta som ska till, eller? Hur många miljoner ska en båtklubb hosta upp? Medlemmarnas färgval ska inventeras, eller? Är det strikt giftfria, hårda färger som gäller, eller?

Kraven är stora och förvirringen ännu större. Vem ska se till att kraven efterlevs? När den frågan ställs visslar myndigheterna tyst för sig själva och ser sig förvirrat omkring efter hjälp.

Och ytterligare en aspekt. Tänk om tiden nu är mogen? Tänk om färgindustrin nu har fått den tid på sig de hade behövt från början? Tänk om det faktiskt börjar komma fram giftfria färger som verkligen fungerar? Om man tittar på färgtestet i förra Praktiskt Båtägande finns det faktiskt en del som talar för att det är så. Hur väl investerade är då de hundratusentals kronorna som den lilla båtklubben lagt på en spolplatta?

Sedan har vi den nya toalagen runt hörnet. Visst är det bra om vi inte skiter i vårt eget badvatten, men det är intressant att se hur problemet blåses upp i olika sammanhang. Vi som är insatta vet ju att fritidsbåtarnas utsläpp är en rätt obetydlig faktor när det gäller föroreningen av våra vatten, men politikerna har inte informerat sig om det.

Vad är då förklaringen till denna kortsiktiga och ansvarslösa hållning från våra politiker? Den enda förklaring jag kommit fram till är att båtlivet uppfattas som en marginell och betydelselös företeelse. Hur det är med det kan man ha olika åsikter om, men den brist på förtroende för politikernas beslut som skapas bland hundratusentals båtägare är varken marginell eller betydelselös.

Philip Pereira dos Reis, chefredaktör Praktiskt båtägande

Debatt: Giftig bottenfärg
Läs mer: Våra fritidsbåtar har bara blivit giftigare

Text: • 2014-04-08
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top