Artiklar

Fejans Skärgårdskrog reste sig snabbt ur askan

För knappt en vecka sedan brann hela deras livsverk ner. På lördag är Fejans Skärgårdskrog redo att ta emot middagsgäster igen. Allt tack vare ett enormt stöd från oväntade håll.

Text: • 2015-06-29
Fejans Skärgårdskrog reste sig snabbt ur askan
Branden förstörde hela restaurangdelen av Fejan. Foto: Malin Jönsson
TV: Skärhamn är årets gästhamn
TV: Så lägger man till som en boss
Tom Cruise på yacht i Sandhamn
Kalendarium: Vi har koll på båtsommaren

På morgonen den 24:e juni fick Malin Jönsson ett samtal som skulle sätta hennes sommar på prov. Livsverket Fejan stod i lågor. Skärgårdskrogen som prisats i White Guide förstördes totalt framför ögonen på Malin och hennes kollegor.

– Det var helt fruktansvärt. Jag bröt ihop. Vi har lagt ner så otroligt mycket tid här, det var hemskt att inte kunna göra något.

Malin Jönsson och David Mattsson driver inte bara Fejans Skärgårdskrog utan även vandrarhem, café och gästhamn. De övriga byggnaderna på tomten klarade sig undan branden.

Trots att restaurangbyggnaden totalförstördes kommer Fejan till helgen att öppna upp för middagsgäster och semesterfirare. Allt tack vare det stora engagemanget från många olika håll.

– Vi har fått mycket stöd från kollegor i branschen som kunnat hjälpa oss. Och även från alla våra gäster. Många hör av sig och vill komma ut och hjälpa oss på olika sätt. Det är otroligt fint, säger Malin.

Den största räddningen blev kollegorna på Lidö värdshus. De fick ett samtal från en kvinna vid namn Veronica, från Blidösundsbolaget. Tillsammans kunde de arrangera så att Fejans Skärgårdskrog kunde hyra den kända restaurangbåten Riddarholmen.

– Både uteserveringen och vår loungeavdelning klarade sig, så där kommer vi att ha servering. Restaurangbåten kommer ligga längs den ena bryggan.

Malin fortsätter:

– När vi öppnar på fredag har det bara gått en vecka och två dagar sedan branden. Det känns bra. Det är ju denna period vi jobbar för hela vintern och våren. Det är ju nu folk vill komma till oss.

Här är Sveriges gästhamnar med bäst betyg

Fejans Skärgårdskrog reste sig snabbt ur askan
Så här vacker var Fejans Skärgårdskrog innan branden förstörde byggnaden. Foto: Malin Jönsson

 

När räknar ni med att restaurangbyggnaden är uppbyggd igen?
– Troligtvis är den klar till nästa säsong. Den ska rivas nu och stiftelsen som äger byggnaden skyndar på. De planerat att börja bygga när det är lite lugnare för oss. Vi hoppas att kunna öppna upp restaurangbyggnaden igen till våren.

Hur gör ni med bokningar längre fram, efter sommaren?
– Det är svårt, vi vill ju kunna ge dem ett besked redan nu. Men alla är otroligt stöttande och förstår vår situation. Vi vet att vi kommer lösa allting på något sätt, men vi tar en sak i taget.

Malin, David och deras kollegor kände först inte att de orkade ta tag i en snabb återöppning, men med allt stöd blev det mycket lättare. Personer från olika håll har skrivit värmande inlägg på facebook och via mail för att ge förtröstan till Fejan. Tack vare dessa personer hittade Fejans personal glöden att kämpa vidare.

– Vi kommer ha bryggfest på fredag och öppnar upp restaurangbåten på lördag. Det är viktigt att vi vänder det som hänt till något positivt, säger Malin Jönsson.

 

Läs fortsättningen på sagan om Fejan här!

 

Fejans Skärgårdskrog reste sig snabbt ur askan
Succéfilmen: Så lägger man till som en boss

Text: • 2015-06-29
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top