Pristagaren Peter Burling. //Foto: Sam Greenfield/Volvo

Artiklar

”Det är en stor ära att få det här erkännandet”

När den svenske världsomseglaren Mange Olsson gick bort, instiftades en minnesfond för att föra vidare hans entusiasm och passion för segelsporten.

Text: Redaktionen • 2021-01-21 Uppdaterad 2021-01-21

Fonden delar varje år ut Mange Olssonpriset till en internationell seglare som i hans anda utvecklat sporten både mänskligt och sportsligt. 2020 års pris går till den nyzeeländske seglaren Peter Burling, som trots sina unga 29 år har en imponerande meritlista, med OS-silver 2012 och OS-guld 2016 samt nio VM-titlar och deltagande i både Volvo Ocean Race och America’s Cup. 

”Det är en stor ära att få det här erkännandet”

Utöver detta har han också grundat välgörenhetsorganisationen Live Ocean, för att skydda och bevara havet runt Nya Zeeland.

– Det är en stor ära att få det här erkännandet av Mange Olssons Minnesfond. Tyvärr fick jag aldrig personligen träffa Magnus, men hans klassiska seger med Ericsson 3 i Volvo Ocean Race 2008–2009, då han som skeppare vann en av de längsta etapperna i tävlingens historia, från Qingdao till Rio de Janeiro, har verkligen inspirerat mig i mina tävlingar jorden runt, säger Peter Burling i ett pressmeddelande.

Mer info mangeolssonsminnesfond.se

Se den digitala ceremonin:


Text: Redaktionen • 2021-01-21
ArtiklarpraktisktbatagandeMange OlssonPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen