Uppblåsbara västar är inte underhållsfria. Gör det till en vana att kontrollera den regelbundet. Samtliga bilder: Joakim Hermansson

Artiklar

Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den

Uppblåsbara räddningsvästar blir alltmer populära, men de är långt ifrån underhållsfria. Så här tar du hand om din vanligaste personliga säkerhetsutrustning.

Text: Joakim Hermansson • 2016-10-10 Uppdaterad 2021-06-09

Uppblåsbara räddningsvästar väger ­relativt lite och är definitivt smidigare än vanliga räddningsvästar att ha på sig och röra sig i, åtminstone innan de blåsts upp. Vissa modeller har en inbyggd livsele att säkert haka fast livlinan i, nödljus som syns extra bra i mörker, eller kanske en skvättskyddande huva.

Men oavsett vilken modell man väljer och hur den är utrustad, kräver den ett visst underhåll. Ibland händer det att de inte funkar som de ska, och så gott som alltid är orsaken bristande underhåll.

Nästa sida: Så underhåller du din uppblåsbara väst

Så underhåller du den uppblåsbara flytvästen

1. Solljus, salt, smuts och fukt bryter på sikt ner din uppblåsbara räddningsväst. Ta därför för vana att regelbundet veckla ut västen, skölja den, kanske tvätta den försiktigt med milt tvättmedel och lufttorka den. Utlösaren tål normalt en lättare avsköljning, men kan förstås inte doppas i vatten, så skruva först loss den för att vara på den säkra ­sidan. Då kan du samtidigt kolla utgångsdatumet på utlösaren; är det passerat så är det bara att byta utlösaren direkt. ­Chansa aldrig med för gamla grejer.

2.  Kolla förstås också ­eventuellt nödljus, som måste bytas ut när batteriets ­utgångsdatum passerat.

 

Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den
1. Det här är en vanlig typ av uppblåsningsmekanism, med vattenkänslig svart utlösare och den blanka kolsyrepatronen.
Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den
1. På många västar anges vilken kolsyrepatron och utlösare som ska användas när dessa behöver bytas ut.
Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den
2. Västens nödljus har också bäst-före-datum. Byt ut nöd­ljuset om det, som på denna väst, är för gammalt.

3. Kolsyrepatronen får inte vara rostangripen och måste väga exakt så mycket som den vikt som präglats in på den. Annars måste även den bytas ut. Kolsyrepatronen ska också vara helt inskruvad, och sitta hårt fast. Det har förekommit att kolsyrepatroner skruvats ur av sig själva, så även de behöver kollas ofta. Det finns tillverkare som lanserat speciella skydd, som kan eftermonteras för att förhindra detta problem. Kolla i butiken eller med tillverkaren vad som gäller för just din räddningsväst.

 

Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den
3. På kolsyrepatronen som blåser upp västen finns en vikt präglad. ­Kontrollera med en exakt våg att vikten stämmer, kassera patronen annars.

4. Minst en gång om året bör du blåsa upp hela västen och låta den ligga ett dygn eller mer, så du kan konstatera att den inte läcker ut luft. Blås upp den genom slangen, och töm sedan ut luften samma väg när västen noggrant ska vikas ihop igen. Vik bara ihop västen om den är helt torr, annars kan delar rosta eller mögla.

* Kontrollera då också att snöret för manuell utlösning av kolsyrepatronen sticker ut utanför höljet, så att det lätt kan kommas åt om den automatiska utlösaren inte skulle fungera.

* På vissa uppblåsbara räddningsvästar finns två gröna fält som visas på utlösningsmekanismen när kolsyrepatronen och utlösaren är felfria och tillräckligt hårt inskruvade. På några västar syns dessutom fälten genom en transparent liten ruta i västens hölje. Vissa modeller av utlösnings­mekanismer har säkerhetsstift som ska sitta på plats för att förhindra att västen ofrivilligt råkar lösas ut. Kolla även att dessa sitter som de ska. Stiften ingår när man köper en utbytessats med kolsyrepatron och utlösare. 

* Slutligen kontrollerar du att alla remmar och spännen är hela och välfungerande, och att det finns ett grenband på västen. Utan rätt injusterat midjeband och grenband, kan västen åka upp i armhålorna och över huvudet på dig när du behöver den som bäst. Det vill du garanterat inte vara med om.

Känner du dig osäker eller tycker att det verkar för krångligt att underhålla din uppblåsbara räddningsväst? Lämna då in den och få det gjort, eller gör det tillsammans med andra, exempelvis i Svenska Kryssarklubbens regi. Det kan rädda ditt liv.

Detta är vanligaste felen på uppblåsbara västar – så servar du den
4. Packa ihop din väst noggrant när den löst ut eller du haft den uppblåst för inspektion. Ta sakkunnig hjälp om du känner dig det minsta osäker.Klicka på bilden för att läsa om hur du packar din väst.

Rusta för nödläge – kolla flytvästen

TV: Felix sexmetersbåt med Big Block gör 100 knop

Köpguide: Sea Ray Sundancer 290 – mycket båt för pengarna


Text: Joakim Hermansson • 2016-10-10
ArtiklarLivetOmbordBåttillbehörSäkerhetsutrustning
Scroll to Top