Artiklar

Digitalkamera hjälper dig att undersöka båtens mörka sidor

Tillgängligheten till en del utrymmen i en båt är ibland svår. Många utrymmen är omöjliga att se med blotta ögat. En liten digitalkamera blir då ens tredje, förlängda öga. Nyligen skulle jag ta loss en fotpump för sjövatten på min Maxi. Det enda som stack ut var den svarta pumppedalen. Då pumpen sitter fäst i

Text: Redaktionen • 2006-12-17 Uppdaterad 2006-12-17

Tillgängligheten till en del utrymmen i en båt är ibland svår. Många utrymmen är omöjliga att se med blotta ögat. En liten digitalkamera blir då ens tredje, förlängda öga. Nyligen skulle jag ta loss en fotpump för sjövatten på min Maxi. Det enda som stack ut var den svarta pumppedalen. Då pumpen sitter fäst i skottet djupt under pentryt så var det i det närmaste omöjligt att se hur den var fäst. Med två bilder tagna lite på måfå fann jag lätt att det handlar om fyra skruvar med fyra muttrar på andra sidan av skottet vilka kunde avbildas från stuvfackets sida. Tack vara bilderna på kamerans skärm kunde jag direkt planera arbete och välja rätta verktyg, bland annat fick jag förlänga armen med en huvudnyckel för att nå muttrarna.

På samma sätt kan man undersöka och avbilda andra skrymslen där skrov- eller skottgenomföringar är omöjliga att se. Det är också lätt att med kamerans blixt upptäcka vatten/oljeläckage som ofta syns mycket tydligt på grund av vätskornas reflektionsförmåga. Att rikta kameran utan att använda sökaren eller LCD-skärmen kräver lite träning. Tänk på att inte ha handen över blixten, vilket är lätt hänt då man ofta håller kameran ”bakom knuten” och bara med en hand. Spara bilderna. De är oersättliga när till exempel en pump, värmare eller dylikt ska monteras tillbaka på platsen.

Roman Wroblewski


Text: Redaktionen • 2006-12-17
ArtiklarpraktisktbatagandeTips & trix
Rulla till toppen