Systemet använder en rad stereoskopiska kameror från Teledyne FLIR för att upprätta, övervaka och återge en virtuell fenderzon runt båten // Foto: Raymarine

Artiklar

DockSense Control – känner av pålar, kajkanter och andra båtar

Raymarine introducerar den första intelligenta lösningen för objektigenkänning

Text: Martin Strömberg • 2021-09-08 Uppdaterad 2021-10-05

 

Pressmeddelande:

Fritidsbåtsindustrins första intelligenta lösning för objektigenkänning och rörelseavkänning av assisterad angöring finns nu för båtbyggare och teknikinstallatörer

Att lägga till kan vara ganska besvärligt – särskilt när det blåser och är strömt – även för den mest erfarna kaptenen. Följderna av missöden sträcker sig från lite genant till extremt dyrt.

Raymarine anser att båtlivet ska vara avkopplande och roligt. Det är därför deras ingenjörer satte igång för nästan fyra år sedan med att utveckla och kombinera de tekniker som kunde hjälpa till att ta bort stressen med att lägga till. Och samtidigt öka sinnesron och skydda båtfolkets värdefulla investeringar.

Raymarines teknik med DockSense Control visades första gången som prototyp 2019 på de internationella båtmässorna i Düsseldorf och Miami, och har utformats, designats och visat sig vara effektiv när det gäller att stärka befälhavarens båthanteringsförmåga för att undvika missöden vid tilläggning.

Systemet använder en rad stereoskopiska kameror från Teledyne FLIR för att upprätta, övervaka och återge en virtuell fenderzon runt båten. DockSense Control, som visas visuellt på en Raymarine Axiom® multifunktionsdisplay, känner exakt av pålar, kajkanter och andra båtar när de börjar inkräkta på omkretsen.

DockSense Control hindrar båten från att kollidera med ett upptäckt objekt och flyttar fartyget i den riktning som beordras av befälhavaren via styrspaken, samtidigt som påverkan av vind och tidvatten kompenseras. Utan kommandon håller systemet båtens position för att minska stressen vid anläggningen och förtöjningen behöver inte längre snabbas på. Systemet med stereokameror ger en tydlig karta över objekt runt båten så att du kan se vad som finns i de döda vinklarna när du står till rors.

 

 

 

DockSense Control – känner av pålar, kajkanter och andra båtar

 

Raymarines DockSense Control finns nu för båtar med inombordsmotorer och rak axel samt styrsystem med med bogpropeller, och använder en hel del raffinerad teknik. Här ingår GPS-övervakning, positionsavkänningstekniken AHRS (Attitude Heading Reference System) för att kompensera för vind och strömmar, flera Teledyne FLIR maskinseende kameror och en central bearbetningsmodul. DockSense™ Control ansluter till gränssnitten hos Raymarines Axiom multifunktionsdisplayer och Emerson AVENTICSMarex 3D joystick-system för att hjälpa skepparen att få en smidig ankomst.

– Det är ett spännande steg framåt för båtägare, säger Gregoire Outters, General Manager för Raymarines varumärke på Teledyne FLIR.

– Efter åratal av utveckling, testning och förfining – och av att möta och övervinna utmaningar direkt – är vi verkligen så nöjda över att kunna tillkännage Raymarines DockSense Control för fritidsbåtbranschen. DockSense Control levererar en vackert konstruerad lösning på ett av de vanligaste problemen och orsakerna till frustration med båtlivet och är helt representativt för Raymarines uppdrag att förbättra den övergripande upplevelsen till sjöss.

– Emerson har länge arbetat för att göra manövreringen av båtar allt säkrare och enklare”, förklarar Steffen Kauth, affärsutvecklingschef på Emerson Automation Solutions.

– Med Aventic Marex 3D-joystick-system har vi tagit ett stort steg framåt på den här vägen och tillhandahåller intuitiv enhandsdrift av huvud- och hjälpenheter med stor precision vid manövrering. Dynamisk positionering blev en annan milstolpe. Med Raymarines DockSense får man en ny nivå av komfort under drift som kombinerar enkel manövrering och assisterad angöring till en unik användarupplevelse.”

 

 

DockSense Control innebär att båtbyggare nu har två olika val av Raymarines assisterade angöringssystem för att uppfylla kundernas behov. DockSense, som lanserades förra året, är kompatibel med en mängd olika båtar och använder många av Raymarines assisterade angöringstekniker. I den ingår hörbara och visuella varningar när föremål inkräktar på den användardefinierade virtuella fenderzonen runt båten, men integreras inte med båtens framdrivningssystem.

Samtidigt erbjuder DockSense Control full integrering med inombords- och bogpropellrar och åsidosätter faktiskt befälhavarens gas- och styrkommandon för att förhindra att båten kommer i kontakt med hinder.

TV: Kolla in den grymma norska tilläggningen

TV: Den här lyxyachtskaptenen har en dålig dag

Installera bogpropeller


Text: Martin Strömberg • 2021-09-08
ArtiklarEmersonLivetombord.seNyheterRaymarine
Scroll to Top