Den gigantiska knölvalen var långt ifrån sitt naturliga habitat // Foto: Youtube

Artiklar

Död knölval hittad i Amazonas

Märkligt fynd ger forskare huvudbry

Text: Martin Strömberg • 2019-02-27 Uppdaterad 2019-02-27

Den tio ton tunga knölvalen hittades uppspolad på stranden på Brasiliens största kustö Marajóvid Amazonflodens mynning i Atlanten.

En död knölval mitt inne i Amazonas djungler hör inte till vanligheterna även om de finns utanför de södra kustpartierna och nu gnuggar viltexperter i Brasilien geniknölarna för att förstå hur giganten kunnat ta sig in i djungeln.

Och framförallt varför.

Forskare tror att valen kastades upp ur vattnet under en storm men ställer sig frågande inför hur den kunnat hamna så långt inåt land.

– Vi är fortfarande inte säkra på hur den landade här, men vi gissar att djuret befann sig i närheten av kusten och att tidvattnet, som har varit ganska starkt de senaste dagarna, sög tag i det och kastade upp det inåt land, in i mangroven, säger Renata Emin, som leder en grupp konservatorer som undersöker valen, enligt The Independent.

Den elva meter långa valen upptäcktes av lokala myndigheter efter att personal följt efter rovfåglar som flugit till den uppspolade bjässen i jakten på ett skrovmål med extra allt.

Knölvalen tros ha dött ett par dagar tidigare och kommer att få ligga kvar i den oländiga terräng som den hittades i.

Forskarna hade svårt att ta sig fram till kadavret på grund av djungelterrängen.

– Det är väldigt svårt att ta sig dit och det finns inte en chans att vi kan skicka iväg en bulldozer, den skulle inte lyckas ta sig fram. För att komma till platsen måste man ta sig över ett träsk, säger Renata Emin.


Text: Martin Strömberg • 2019-02-27
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen