Den döda näbbvalen hade 40 kilo plast i magen när den dog // Foto: D´Bone Collector Museum

Artiklar

Död val förskräcker forskarna

Hade över 40 kilo plast i magen

Text: Martin Strömberg • 2019-03-19 Uppdaterad 2021-06-09

Det var i lördags som den nästan 500 kilo tunga näbbvalen hitades på en strand öster om Davao City på Filippinerna.

Inuti valen hittades fyrtio kilo plastpåsar, rissäckar samt andra engångsprodukter.

Valen visade tecken på att vara undernärd och uttorkad, och hade spytt blod innan den dog. 

– Plasten var så kompakt att det nästan blev förkalkat, nästan som en solid tegelsten. Det hade varit där så länge att det hade börjat komprimera, säger han till New York Times. 

Efter en obduktionen stod det klart att plasten var orsaken till valens död.

– Jag visste på en gång att den hade dött av att äta plast, men jag var inte redo för att vi skulle hitta så mycket, säger Darell Blatchley, grundare av D’Bone Collector Museum, som tog hand kadavret.

– Valarna får normalt i sig vätska genom födan de äter, därför var den uttorkad av att ha ätit för mycket plast, säger Blatchley.

Intaget av plast ger valar en falsk känsla av mättnad, utan att det ger något av de näringsämnen som valarna behöver. Det leder till viktminskning, längre energi samt simhastighet, vilket gör dem mer utsatta för andra rovdjur. Valarna kan inte heller smälta eller göra sig av med plasten. 

– Det är hemskt och hjärtskärande. Vi har obducerat 61 delfiner och valar de senaste tio åren, och det här är den största mängden plast vi sett, säger Darrell Blatchley.

Enligt en rapport från 2015 av McKinsey Center for Business and Environment står Filippinerna tillsammans med Kina, Vietnam Thailand och Indonesien på egen hand för 60 procent av det plastskräp som finns i haven.

 

Död val full av plast

Död knölval hittad i Amazonas


Text: Martin Strömberg • 2019-03-19
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen