Alla investerare är inte längre inbitna seglare // Foto: Rama Knight, Sunsail

Artiklar

Drömgaranti med egen båt

När du investerar i en egen charterbåt kan du segla gratis några veckor varje säsong. Båtköpet kan du finansiera när charterföretaget hyr ut din båt. Och du slipper underhåll.

Text: Johan Cooke • 2020-02-21 Uppdaterad 2021-06-09

 

Navigare Yachting, Dream Yacht Charter, Sunsail och Moorings är några av de charterföretag som i Brittiska Jungfruöarna – eller på andra platser i Västindien – erbjuder båtuthyrning och möjlighet att köpa en båt som hyrs ut. Var och en erbjuder olika båtar och har varierande finansieringslösningar.

Det svenska båtcharterföretaget Navigare Yachting, har 250 båtar, fördelade på Kroatien, Grekland, Turkiet, Italien, USA, Thailand och Brittiska Jungfruöarna. I Brittiska Jungfruöarna, där Navigare Yachting varit etablerat sedan 2016, har företaget 30 charterbåtar, som finansieras av svenska och utländska privatpersoner.

– Till nästa säsong i november 2019 blir det ytterligare 20 båtar på Brittiska Jungfruöarna. Då öppnar vi även en bas i Bahamas, säger Per Abrahamsson, en av grundarna av Navigare Yachting.

När Navigare började sin verksamhet 2001 var det oftast erfarna skärgårdsseglare som valde att investera i charterbåtar. Efterfrågan var störst på kölbåtar som Jeanneau, Beneteau, Hanse och Bavaria. Varje kund inredde sedan båten efter egna önskemål. 

– Numera är kundgruppen bredare. Alla investerare är inte inbitna seglare. Efterfrågan på allt större katamaraner över 42 fot ökar, framför allt i Brittiska Jungfruöarna. Eftersom varje investerare kan segla vilken Navigarebåt som helst på allt fler av våra destinationer har de i regel inte samma relation till sina båtar som de hade tidigare, menar Per Abrahamsson. 

Drömgaranti med egen båt
En av Dream Yachts charterbåtar i Brittiska Jungfruöarna // Foto: Johan Cooke

 

Båtinvesterarna kan välja mellan fyra olika finansieringsprogram, från att delfinansiera båten med Navigare till att betala hela investeringen direkt för att få en avkastning med upp till 84 procent. Den vanligaste lösningen, kallad Smart, innebär att en båtköpare betalar drygt hälften av båtens nypris vid köptillfället och sedan låter Navigares uthyrning av båten finansiera resten.

Efter ungefär sju år äger kunden själv båten. Varje program har ett poängsystem som kan nyttjas för att använda den egna båten eller en motsvarande båt utan kostnad på en annan destination, från tre till åtta veckor per år. Därtill går det att boka en båt ytterligare fyra veckor med kort varsel om den inte är uthyrd. Poängen kan också nyttjas till annat än att enbart segla.

– I vårt semesterprogram kan investerarna till exempel bo i ett eget hus, bland annat på Mallorca, i Italien, Costa Rica, Thailand eller på Hawaii. Det går också bra att låna en lägenhet i Schweiz eller i Sverige. Såvitt jag vet är vi ensamma om att kunna erbjuda den möjligheten, säger Per Abrahamsson

Drömgaranti med egen båt

 

Som en del av uppgörelsen i finansieringsprogrammen tar Navigare hand om försäkringar, pantbrev och båtens löpande underhåll, som att byta segel. Enligt Per Abrahamsson är Navigare också ensamma om att erbjuda ett underhållsystem, kallat Navigare Service Plattform. – Varje investerare kan på en lösenordsskyddad webbplats i realtid följa alla planerade underhålls- och servicearbeten som görs på investerarens båt.

Det går att se vad som bytts ut och vad som blivit underhållet. När båten säljs efter avtalstiden genererar systemet automatiskt en serviceloggbok för hela avtalstiden. Då får båten också ett högre andrahandsvärde, säger han. De som vill hyra Navigares charterbåtar vänder sig till resebyråerna Navigare Moments eller Seatravel.

Dream Yacht Charter uppges ha världens största och mest varierande charterflotta med 1 070 båtar som finansieras främst av privatpersoner. Det är varumärken som Beneteau, Jeanneau, Dufour, Bali, Catana, Lagoon och Fountaine Pajot. Båtarna är utspridda på över 50 destinationer i världen med egen personal och organisation. – Hos de stora segelbåtsvarven beställer vi löpande många charterbåtar, drygt 200 per år. Det innebär att leveranstiden i regel blir mycket kort, säger Lars Linderot, Dream Yacht Charters svenska representant.

 

Sedan Dream Yacht Charter startades 2001 har efterfrågan på katamaraner ökat konstant, även hos svenska köpare. På nya basen i Brittiska Jungfruöarna, Scrub Island, finns nu 58 segel- och motorkatamaraner och 18 enskrovsbåtar.

– Vi ser en framväxande kundkategori som vill hyra skeppare och värdinna ombord, säger Lars Linderot. Dream Yacht Charter erbjuder fem finansieringsprogram. Det är bland annat ”Dream Easy”, som inledningsvis innebär att köparen betalar 35 procent av båtens nypris och ytterligare 25 procent i slutet av avtalsperioden på runt fem år.

Vid avtalsperiodens slut har ägaren därmed bara betalat totalt 60 procent av båtens nypris. Därtill kommer åtta egna seglingsveckor på valfri destination per år mot att båten hyrs ut. Alla driftkostnader betalas av charterföretaget. Ett annat exempel är ”Dream Guaranteed Income program” då kunden betalar hela investeringen direkt och får en fast avkastning på 9 procent per år beräknat på båtens totala pris.

Som grädde på moset får kunden upp till tolv egna seglingsveckor per år på någon av destinationerna. Ägaren har även med detta alternativ inga kostnader under avtalstiden, normalt fem till sex år.

Texten ingår i temat Chartersegla i Karibien i Praktiskt Båtägande 2019/03


Text: Johan Cooke • 2020-02-21
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen