Dutchcraft 25 är byggd i en kombination av kolfiber och epoxi // Foto: Dutchcraft

Artiklar

Dutchcraft – holländsk elpionjär

Har skapat egen koppling mellan elmotorn och Mercruiser Alpha 1-drev.

Text: Joakim Hermansson • 2020-03-16 Uppdaterad 2021-06-09

 

Nybildade Dutchcraft visade sin 25-fotare på Boot Düsseldorf. Båten har eldrift och är utrustad med ett 112 kWh batteripaket från amerikanska biltillverkaren Tesla. Med 32 ampere landström ska batterierna kunna laddas fulla på 5,5 timmar i marinor som erbjuder så hög kapacitet.

Speciellt intressant med Dutchcraft är att bolaget byggt sin egen koppling mellan elmotorn och ett vanligt Mercruiser Alpha 1-drev, en lösning som enligt deras egen utsago ska fungera väl.

Själva båten byggs i lättast möjliga kombination av kolfiber och epoxi, som sedan kan lackeras i valfri kulör efter respektive kunds eget huvud.

Det öppna akterdäcket är perfekt för fiske, dykning eller andra vattenaktiviteter samt för rullstol eller barnvagn. Öppningen med landgången som integrerats i den nedfällbara förluckan är däremot för smal för både vagn och rullstol, men bör funka fint för gående som bekvämt vill kunna kliva ner på en strand eller en brygga.

Taket kan fällas för att komma under låga broar eller in i superyachters jollegarage.

Att elbåtar ännu inte riktigt kan konkurrera med förbränningsdrivna bevisas också igen av Dutchcraft 25, som kostar omkring 3 miljoner kronor i grundutförande.

Mer info dutchcraft.com.

Volvo Penta på väg mot eldrift

Fin utmärkelse för Candela

Det våras för el och hybrider

KRÖNIKA: Elspel för gallerierna


Text: Joakim Hermansson • 2020-03-16
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen