1324044.jpg

Artiklar

Edorado är elbåten som gör 40 knop

Nederländska varvet Edorado satsar på el och deras projekt 7S kommer att flyga över vågorna i upp till 40 knop.

Text: • 2016-08-09 Uppdaterad 2021-06-09

För att elektricitet ska bli tillräckligt kraftkälla för att driva fritidsbåtar i några högre farter, så måste de upp ur vattnet. Så har svenska Candela tänkt med sitt pågående projekt och så tänker också nederländska Edorado med sin 7S. Knepet är så klart att bygga dem med bärplan för att minska motståndet till det minimala. Vips så har du en snabb båt som dessutom kan beskrivas som klimatsmart. 

Eldorado och Candela liknar också varandra, då de båda varven valt en närmast sportbilsliknande design. Något som är en tydlig trend även bland mer konventionella motorbåtar. Utöver det så har de flygande elbåtarna två andra viktiga egenskaper som borde kunna locka fler till båtlivet. De är tysta och flyger dessutom över bråkiga vågor.

Efter Teslas framgångar är det tydligt att även båtbranschen är på väg mot mer el. Men när vi får se en färdig Edorado 7S är oklart, men på varvets Facebook-sida finns det en bild på verkliga skrovtester. Candela i sin tur skriver att alla deras 30 projekterade båtar redan är slutsålda och på varvet på Lidingö lyser flitens lampa. Det är en riktigt spännande utveckling. Låt bästa varv vinna. 

Här nere kan du läsa mer om Candela. 

 

Svenska elbåten Candela flyger ovanför vattnet

TV: Bygg om din familjebåt till en hydrofoil

Första testet: Nimbus succébåt – nu med eldrift


Text: • 2016-08-09
ArtiklarLivetOmbordbärplanElbåtar
Scroll to Top