Så här såg det ut när Götheborg lämnade Ålsesund 2012, idag är det äntligen dags att segla igen, nu mot Stockholm // Foto: Getty Images

Artiklar

Efter förseningen – under måndagen seglar Götheborg mot Stockholm

Avfärden sköts upp en dag på grund av ett trasigt rå.

Text: Martin Strömberg • 2021-08-16 Uppdaterad 2021-10-05

 

Efter sex år vid kajen i Göteborg ska ostindiefararen Götheborg äntligen segla igen.

Ett brott på ett rå sköt upp avfärden en dag men under måndagen är det alltså dags, destinationen för den här resan är Stockholm och den beräknas ta tolv dagar.

– 16 jungmän var ute på rået när det gick sönder. Det var en dramatisk upplevelse för de inblandade, men ingen kom till skada och processen att hjälpa personerna från rået gick bra”, skriver Svenska Ostindiska Companiet på Facebook.

Besättningen skulle ha kastat loss redan under söndagen, men vid lördagens förberedelser brast alltså ett så kallat rå, som bär upp seglen, och seglatsen fick skjutas på till måndagen.

– Lite sådana där saker inträffar ju när det är mycket som ska göras och vi har inte gjort det på ett tag heller, förklarar vd:n Peter Alexandersson för Göteborgs-Posten.

Cirka 75 personer kommer att befinna sig ombord under seglatsen till Stockholm. Syftet med den här resan är att testsegla fartyget och träna upp besättningen inför en planerad långresa till Asien 2022.

– Det är också en möjlighet att visa upp oss i Stockholm. Vi vill gärna vara hela Sveriges skepp och inte bara en lokal angelägenhet i Göteborg. Vi hoppas att hela Sverige ska vara stolta över skeppet, säger kaptenen August Jansson till GT.

Götheborg stannar vid kajen i Stockholm i några dagar innan hon återvänder till Göteborg med nya jungmän.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Ostindiefararen Götheborg räddades i sista stund

Snart lättar Götheborg ankar

Så ska Götheborg räddas kvar i Sverige

Ostindiefararen såld – seglar mot Kina nästa år


Text: Martin Strömberg • 2021-08-16
ArtiklarGötheborgLivetombord.seNyheterOstindiefararen
Rulla till toppen