Det kan bli rejält mycket dyrare att resa med färjan till Marstrand i höst // Foto: Kungälvs kommun

Artiklar

Efter prishöjningen: “Så gör man inte mot medborgare”

Oenighet kring höjda färjepriser till Marstrand.

Text: Martin Strömberg • 2020-08-20 Uppdaterad 2021-06-09

 

Det blir betydligt dyrare att ta färjan till Marstrand i höst.

I dagsläget finns det speciella biljetter för Marstrandsfärjan och priset för ett årskort är 970 kronor. Men dessa försvinner när Västtrafik i höst slår ihop 70 zoner till tre. 

Ett årskort kommer då i stället att kosta 7 950 kronor.

– Det är en stor höjning. Men den visar också tydligt hur olika det har sett ut i regionen på olika håll. Det är också viktigt att påminna om att det pågår en dialog med Kungälvs kommun, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till Göteborgs-Posten.

Kungälvs kommun äger och kör färjorna på uppdrag av Västtrafik.

Och man tycker inte att höjningen är rimlig.

– Det blir ganska mycket för till exempel en barnfamilj. Så gör man inte mot medborgare. Vi har alltid haft undantag för Marstrandsfärjan för Marstrand är en stad med affären på ena sidan, skolan och biblioteket på andra. Det är som Brunnsparken men med saltvatten i kanalen. Då är det inte rätt att inte ha en särlösning. I grunden är det bra att man går från massa zoner till tre. Men att inte ge en särskild lösning för färjan är helt orimligt, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv, till tidningen.

All kollektivtrafik i zonen (nio kommuner) ingår i det nya priset, men enligt Miguel Odhner utnyttjar många färjeresenärer bara färjan och tar bilen från andra sidan.

Kungälvs kommun äger och kör färjorna på uppdrag av Västtrafik.

– Jag kan förstå att det upplevs negativt och att man ser det som en kraftig prisökning, men om man jämför med andra färjelinjer i regionen har de inte haft det förmånliga priset utan de har haft de vanliga priserna, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till tidningen.

Gotlandsfärja körde in i kajen

Föll från Stena-färja

Explosion på Stenafärja

TV: Här tappar färjan kontrollen och mosar lyxbåtarna

TV: Kolla in den här foilande färjan


Text: Martin Strömberg • 2020-08-20
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top