Tyvärr finns det många farliga västar ute hos båtfol­ket // Foto: Praktiskt Båtägande

Artiklar

“En mycket allvarlig säkerhetsbrist”

Farliga flytvästar måste åtgärdas

Text: Martin Strömberg • 2020-06-08 Uppdaterad 2021-06-09

 

Konsumentverket uppmärksammar nu något som många båtägare redan har bistra erfarenheter av, nämligen att kolsyrepatronen i uppblåsbara räddningsvästar oavsiktligt kan gänga ur sig.

Är kolsyrepatronen urgängad så innebär det att väs­ten inte blåses upp i ett nödläge, och det kan förstås få ödesdigra konsekvenser.

– Det är en mycket allvarlig sä­kerhetsbrist. EU-­kommissionen har beslutat att flytvästar där patronen oavsiktligt kan gängas ur inte längre får säljas inom EU, men tyvärr finns det många farliga västar ute hos båtfol­ket, säger Konsumentverkets utredare Jonas Eriksson som inte tvekar att genomföra tvingande åtgärder mot de företag som intefrivilligt åtgärdar sina flytvästar.

Information om återkallelser för de olika märkena kommer att publiceras på konsumentverket.se allteftersom återkallelserna påbörjas. 

– Enkelt uttryckt finns det inga underhållsfria flytvästar. Vi har alla ett ansvar att kolla, sköta och serva våra västar så att de fung­erar som de ska, säger Praktiskt Båtägandes redaktör Joakim Hermansson som skrivit många artiklar i ämnet.

Detta är vanligaste felen på flytvästar – så servar du den uppblåsbara västen


Text: Martin Strömberg • 2020-06-08
Artiklarpraktisktbatagande
Scroll to Top