Tom Mccleans förstaval när det kommer till båt han vill korsa Atlanten med.

Artiklar

TV: Englands Sven Yrvind ska korsa Atlanten i en val

Han har korsat Atlanten i en tremetersbåt och i en båt formad som en ölflaska. Englands egen Sven Yrvind heter Tom McClean och har gränslös fantasi. Nu ska han korsa det stora havet igen i sin egenbyggda 65-tonsbåt – som är formad som en val.

Text: Jens Augustinsson • 2016-03-02

TV: Sven Yrvind skrotar sin båt och börjar om

En gång äventyrare – alltid äventyrare. Eller? Under 60-talet var Tom McClean en del av det stenhårda brittiska militära specialförbandet SAS och 1969 blev han den första personen som rodde ensam över Atlanten.
2 000 sjömil, 71 dagar och en kapsejsning betade han av innan han nådde målet. Efter det har han korsat Atlanten solo ytterligare fyra gånger, den ena resan mer spektakulär än den andra.

“Efter att jag lämnat militären forsatte jag som äventyrare. Kom på originella idéer och testade än det ena, än det andra”, säger Tom McClean i en intervju med tidskriften Vice. 

Hans uttalande är ju minst sagt en underdrift. I sin andra rodd över Atlanten slog han med tiden 50 dagar nytt världsrekord för sträckan. Efter detta påbörjas en helt osannolik kapplöpning över oceanen som skiljer Europa från Nord- och Sydamerika.

1982 seglar Tom McClean över Atlanten igen, denna gång i en segelbåt som mäter in precis under tre meter. Därmed blir han innehavare av rekordet för minsta båt som korsat Atlanten. Tre veckor senare händer dock det osannolika att amerikanen Bill Dunlop seglar samma sträcka i en båt som är 20 centimeter kortare.
McClean vägrar dock se sig besegrad och kapar helt sonika av 60 centimeter i aktern på sin båt Giltspur med en motorsåg och seglar en gång till för att ta tillbaka rekordet.

Några år till in på 80-talet korsar han återigen Atlanten, denna gång i en båt formad som en ölflaska. Men däremellan hinner han också ockupera en tillsynes helt obetydlig, och definitivt ogästvänlig, klippa mitt ute i Atlanten, halvvägs mellan Storbritannien och Island. Han bor 40 dagar i en liten container på klippan som uppskattningsvis är stor som en tennisplan, fast den är allt annat än plan. Kolla in filmen här nedanför när McClean flyttar in på sin lilla klippa under dramatiska former.

Nu ska han alltså göra slag i saken och, 73 år gammal, försöka korsa Atlanten igen. Den här gången i den 60 fot långa och 65 ton tunga båten som är formad som en val och byggd av honom själv. Kolla in videon här ovan när han berättar mer om projektet.

TV: Så sysselsätter sig Sven Yrvind under världsseglatserna

TV: Sven Yrvinds tips till ett extraordinärt båtliv

TV: Här är tivolibåten som gör 32 knop


Text: Jens Augustinsson • 2016-03-02
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top