Foto: Kustbevakningen

Artiklar

Enkätsvar: Så många vill ha båtkörkort

Lagar och regler till sjöss är något som engagerar många. Ibland får de dock kritik för att vara dåligt underbyggda eller onödiga, och när det sker påverkar det naturligtvis vår syn på lagar och myndigheter i stort. Båtfolket är dock ändå ett ganska positivt släkte. Läs hela temat om lagar och sjön i senaste numret av Praktiskt Båtägande.

Text: Redaktionen • 2015-06-02 Uppdaterad 2015-06-02
Så ska du göra om du blir överraskad av åskan
Nya båtministern vill införa båtkörkort
Niklas Eriksson har bärgat över 600 båtar
Körkort för vattenskoter kan bli verklighet redan 2016

Här kan du köpa temat om lagar och sjön 

I PB:s enkät, med över 1 600 svarande, säger nästan hälften att de är beredda att byta från giftig kopparfärg till ett miljövänligt alternativ, så fort det kommer något som verkligen fungerar. Ytterligare 30 procent menar att giftig färg måste sluta användas. Bara tio procent ser koppar som det enda alternativet.

Kanske något väntat är även en klar majoritet av båtfolket positiva till allemansrätten. Två tredjedelar tycker även att det ska bli lättare för båtklubbar och marinor att skrota övergivna båtar.

När det kommer till mer konkreta lagförslag som båtkörkort, säger 51 procent nej och 43 procent ja. Körkort för vattenskoter, som riksdagen röstade ja till för några veckor sedan, får medhåll från 55 procent me-dan 40 procent säger nej.

En majoritet vill inte heller ha ett flytvästtvång. Vad gäller den nya toalagen, som infördes i april i år, och som innebär att fritidsbåtar inte längre får tömma sin toatank i sjön, så är 39 procent positiva och 29 procent negativa. En utvärdering av hur det förbudet har fungerat kommer du att kunna läsa om i PB i höst.

Alkohollagen, som kom för ett par år sedan, innebar att 0,2 promille infördes som gräns för alla båtar över 10 meter och/eller som går snabbare än 15 knop. Den stöds av 29 procent, medan 61 procent är negativa.


Text: Redaktionen • 2015-06-02
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top