Jurymedlemmen Joakim Hermansson, redaktör för Praktiskt Båtägande och seglingsexpert på Livetombord.se. //Foto: Alberto Mariotti

Artiklar

Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!

Den prestigefyllda utmärkelsen European Yacht of the Year tillkännagavs 22 januari. En av jurymedlemmarna är vår egen Joakim Hermansson. Han tycker till om vinnarbåtarna.

Text: CM Hellsten • 2021-01-22 Uppdaterad 2021-06-09

Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!

Juryn som utser European Yacht of the Year Award består av tolv journalister från olika typer av publikationer runt om i Europa: Jochen Rieker (juryordförande), Yacht, Tyskland, Alberto Mariotti, Vela & Motore, Italien, Lori Schüpbach, Marina.ch, Schweiz, Loïc Madeline, Voiles & Voiliers, Frankrike, Marinus van Sijdenborgh, Zeilen, Nederländerna, Toby Hodges, Yachting World, Storbritannien, Roland Duller, Yachtrevue, Österrike, Pancho Pi-Suñer Oses, Náutica y Yates, Spanien, Axel Nissen-Lie, Seilmagasinet, Norge, Morten Brandt, Bådmagasinet, Danmark, Pasi Nuutinen, Vene, Finland.

Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!
Här är juryn som utser Europas bästa båtar.

Sveriges representant är Joakim Hermansson, redaktör för Praktiskt Båtägande och seglingsexpert på Livetombord.se.
Här på sajten kan du fråga honom om familje- och kappsegling, nya båtmodeller, high-tec-material och tekniska lösningar.

Fråga experten Joakim Hermansson om segling

Skriv din fråga här

European Yacht of the Year startades 2004 och sex år senare debuterade Joakim Hermansson i juryn, då i egenskap av chefredaktör för tidskriften Segling.
Han har sedan dess även hunnit med att representera såväl Båtnytt som numera Praktiskt Båtägande.

“Hänt att någon rusat ut i besvikelse…”

2021 fick jurydeltagarna nöja sig med en digital prisutdelning, hur brukar en normal ceremoni gå till?
– När det inte råkar vara global pandemi tillkännages pristagarna vid en pampig galakväll under båtmässan i Düsseldorf, med hundratals inbjudna gäster från de olika varven. Det är lite av branschens Oscarsgala och brukar vara väldigt hög stämning, även bland dem som inte vinner. Bara att bli nominerad är ju faktiskt en bekräftelse på att man åstadkommit något bra. Fast det har väl också hänt att någon rusat ut i besvikelse…

Europas bästa segelbåtar har utsetts – vår expert i juryn!
Bavaria C42 prisades under European Yacht of the Year.

Hur går juryarbetet till?
– Det viktigaste är att alla juryledamöter seglar de nominerade båtarna, för att kunna bedöma dem ordentligt. Vi brukar hinna segla fyra båtar per dag i ett intensivt schema. För att underlätta för varven brukar vi varje höst samla båtarna i två hamnar, en i norra Europa och en längre söderut. Där följer vi ett testprotokoll som omfattar innovationshöjd, seglingsegenskaper, ombord-komfort, finish och kvalitet i utförandet, liksom pris och ekonomi, design och utseende. Så det är några punkter att bocka av. När alla samlat sina intryck, har vi ett mastodontmöte där vi diskuterar och röstar fram vinnarna. Inte sällan blir det nattmangling innan vi är överens, men ibland går det riktigt fort också, om valen är självklara.

Vad säger du om årets vinnare?
– Fina båtar allihop, inget snack om det. Kul att Bavaria efter ekonomiskt trassel är tillbaka på banan med en riktigt trevlig familjebåt. Lite trist för mig som svensk att Hallberg-Rassy inte tog hem lyxkategorin, även om det var snubblande nära. Ingen i juryn får rösta på en båt från sitt eget land, men argumentera kan man ju alltid göra. Och flera båtar från både Hallberg-Rassy och Arcona Yachts har ju vunnit tidigare.

Nominerade och vinnare:

FAMILJEBÅTAR: Bavaria C42 (vinnare), Beneteau Oceanis 40.1, Elan GT 6, Bali Catspace, Excess 11.
PRESTANDABÅTAR: Corsair 880, Dragonfly 40 (vinnare), Grand Soleil 44 Performance, Italia 14.98, Pogo 44.
LYXBÅTAR: Moody 41 DS, Hallberg-Rassy 40 C, Contest 55 CS (vinnare).
SPECIALBÅTAR: Mojito 650, Saffier SE 27 Leisure (vinnare),  Tofinou 9.7.
LÅNGFÄRDSBÅTAR Boreal 47.2 (vinnare), Garcia Explocat 52, Ovni 400, Pegasus 50, Viator Explorer 42 DS.

Se den digitala ceremonin här:


Text: CM Hellsten • 2021-01-22
ArtiklarpraktisktbatagandeHallberg-RassySegelbåt
Scroll to Top