Artiklar

Experter godkänner inte Åsa Romsons kryphål

Miljöminister Åsa Romson hamnade i skottgluggen när Expressen visade att hon och hennes sambo använder giftig färg till sin båt. Efter att hon nyligen gått ut med information om att lagen inte gäller hennes båt, får hon nu skarp kritik från experter som menar att det inte stämmer.

Text: Redaktionen • 2015-06-24
Experter godkänner inte Åsa Romsons kryphål
Åsa Romson i mitten har hamnat i trubbel Foto: FrankieF Creative Commons Wikipedia
Nya miljöministern målar med giftig bottenfärg
Här brakar ungdomarna in i 5 knops-kanalen
TV: Så lägger man till som en boss
Svenska Livräddningssällskapet – Därför är kallsupen farlig

3 nr av valfri båttidning för endast 99 kr

Expressen avslöjade i höstas att ena språkröret för miljöpartiet och miljöministern Åsa Romson använder förbjuden giftfärg (Sigma Antifouling) för att bottenmåla sin båt. Åsa Romson sa då till Expressen att färgen inhandlats av hennes make och att hon inte varit med vid inköpet.

Efter att ha granskats hårt så har nu Åsa Romson till slut hitta ett kryphål i lagen som enligt henne gör färgen ok, då lagen bara gäller fritidsbåtar. Romson menar att hon och hennes sambos segelskuta inte ska klassas som fritidsbåt då den kom ut på markanden innan 1996, då EU-direktivet om vad som anses vara en fritidsbåt började gälla och att den var byggd för eget bruk. Därför skulle båten omfattas av ett undantag från Kemikalieinspektionen.

Men experter på Transportstyrelsen håller inte med och om Åsa Romsons resonemang och skulle det stämma skulle väldigt många båtar kunna använda giftig färg.

– Som vi ser på saken så inbegrips inte undantagsbestämmelserna i en hänvisning till direktivet av det här slaget. Syftet med undantagen i fritidsbåtsdirektivet var att förhindra att mängder av gamla båtar plötsligt inte skulle vara tillåtna. Ett rent konsumentskydd, som inte kan tolkas baklänges på det sätt som Åsa Romson har gjort. säger Anna Pettersson på Transportstyrelsen till TT.

Till TT säger Markus Klar, miljöriskbedömare vid Kemikalieinspektionen att undantaget finns för att skilja på skilja yrkesmässig användning av båtar från båtar som används för fritidsändamål.


Text: Redaktionen • 2015-06-24
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top