151111.jpg

Artiklar

Fabola Campus – Havets husvagn

2007 premiärvisades femte generationen av den stora lilla seglaren Campus. Modellen 6.6 bygger vidare på ett koncept som gjort båten till en favorit för ensamseglaren som önskar en lätthanterlig båt - både till havs och på land.

Text: Redaktionen • 2008-10-02 Uppdaterad 2024-04-17
2007 premiärvisades femte generationen av den stora lilla seglaren Campus. Modellen 6.6 bygger vidare på ett koncept som gjort båten till en favorit för ensamseglaren som önskar en lätthanterlig båt - både till havs och på land.

Den har kallats havets husvagn men för knappast tankarna till flotta villavagnar med egen trädgård utan liknar snarare den lilla vagnen med den stora mobiliteten.

Framgången för den lilla segelbåten har byggts mycket på kombinationen av att den är hanterbar som en jolle, samtidigt som den har seglingsegenskaper som en kölbåt.

Femte generationen Campus bygger vidare på grundidén om modellen, som är att göra en så lätt och smidig båt som möjligt. Och precis som tidigare är båten signerad konstruktören Bernt Lindquist. Han har tillskrivit de goda seglingsegenskaperna till de långa skrovlinjerna i förhållande till båtens litenhet kombinerat med ett lågt deplacement. Stäven är rak och vass och övergår i mjuka och runda mittsektioner som ger en mjuk och torr gång i sjö på kryss.

Båten är utrustad med en vattenbarlasttank i kombination med en vik- och sänkbar köl. Trots detta seglar den som en kölbåt och den är självrätande med fyra personer i sittbrunnen. Och att segla orevat i vindstyrkor upp emot 10 sekundmeter ska inte vara några problem.

Bra enmansbåt

Jonas Hedman i Söderköping köpte sin Campus 650 ny 2002. Han ville ha en lätthanterlig båt att segla ensam med. Enligt tillverkaren ska det inte vara några problem med sjösättning och riggning på en person, men Jonas tycker att det krävs två för att få arbetet att löpa smärtfritt. Men när det gäller seglingen råder det inget tvivel om att han valde rätt båt. Jonas tycker att den är väldigt lätt att hantera på en person och det mesta – till och med storfallet – är tillgängligt från sittbrunnen eller ståendes i nedgången till ruffen.

På akterspegeln hänger en 5-hästars 4-taktare, vilket är fullt tillräckligt. Jonas konstaterar dock att om han hade köpt båten idag skulle han ha valt en elmotor, dels för att slippa hanteringen med bensinmotorn och dels för att han använder motorn så lite. En tank bensin räcker två säsonger.

Billig grundversion

Kvalitetsmässigt verkar det generellt vara så att den första årsmodellen av en ny modell riskerar att drabbas av en del barnsjukdomar. Campus 650 lanserades 1999. Till årsmodell 2002 gjordes en del förändringar. Skrovbredden ökade 10 centimeter till 2,3 meter och båten gjordes bredare akterut för att öka bärigheten. Sittkomforten i sittbrunn och på skarndäck förbättrades och invändigt blev stickkojerna rymligare och stuvutrymmet i aktern större.

Jonas Hedman är på det stora hela nöjd med sin Campus.

– Man får vad man betalar för. Men med tanke på det låga priset har jag inget att klaga på vad gäller kvalitén, säger han.

Jonas har bytt ut en del skruvar mot längre och han har tätat några genomföringar för vantinfästningar. För övrigt har det inte varit några problem.

Så var det då priset. Nypriset är anmärkningsvärt lågt. Idag kostar en seglingsklar båt strax under 130 000 kronor. Det kan tillexempel jämföras med Sailart 20 i samma storleksklass som betingar ett nypris på nästan 100 000 kronor mer. Men man ska också tänka på att även om Campusen säljs seglingsklar är det mycket som saknas. Bland annat levereras den utan motorfäste. Vill man sedan också ha saker som genua, skylight på fördäck, mantåg, sprayhood, och infärgat halkmönster på däck kostar båten genast över 150 000 kronor. Och ska man dessutom kunna utnyttja det som är båtens stora styrka – mobiliteten – kan man räkna med ytterligare utgifter för en transporttrailer. En ny hos Campus återförsäljare kostar idag 25 000 kronor i paketköp tillsammans med båt.

Köper du en trailer på egen hand så tänk till ordentligt innan och se upp med vilken kärra du köper. För om trailerns totalvikt (om så bara teoretiskt) överskrider dragbilens tjänstevikt krävs körkort för tungt släp (BE) för att få dra ekipaget.

Det är den uppdragbara vikkölen som gör båten möjlig att transportera på en vanlig trailer. Utan barlastvatten i minskar båtens vikt med 25 procent vilket också bidrar till att den blir smidigare att hantera på land och därmed lätt att flytta från ett seglingsvatten till ett annat.

Fabola Campus - Havets husvagn Liten men rymlig

Jonas Hedman har mest seglat sin båt i lättare vindar och tycker att det ger en bra seglingsupplevelse, med en båt som har bra driv även om det inte blåser mycket. Som mest har de varit tre i båten, som också övernattat, men då börjar båtens litenhet bli påtaglig och det blir trångt om utrymmet. Jonas tips när man seglar många är att placera en person i nedgången till ruffen för att få tillräckligt manöverutrymme. Men som bekant går allt att lösa bara man vill.

Jonas berättar om sitt möte med en familj som seglade Campus längs Göta kanal. Inte nog med att de var två vuxna och två barn. De hade även hund ombord. I nya Campus 6.6 har man trollat med utrymmet. Båten har både blivit rymligare nere i ruffen och fått en större sittbrunn än sin föregångare 650. Allt detta utan att båtens totalmått har ändrats.

Nere i ruffen har det skett en rejäl uppryckning. Bland annat är skott och rufftak nu klädda med en ljus vinylmatta och dynorna är tjusigare än förr. Båten har fyra kojer och det finns även möjlighet till en bordslösning invändigt med plats för fyra personer.

Den första Campusen premiärvisades1981 och har sedan dess sålts i över 1 000 exemplar. Idag levereras ungefär 50 nya båtar varje år från varvet i Estland. Campuskonceptet har utvecklats under årens lopp men i grunden är det fortfarande samma båt. I femte generationen finns också ett syskon till 6.6. Campus 6.3 är mer optimerad för dagsseglingar och även kappsegling, matchracing och utbildning. Bland annat är sittbrunnen uppdelad i två nivåer som ger bättre förutsättningar för aktiv segling.

Av: Text Jens Augustinsson Foto Bavaria Sverige

Faktaruta

Campus 6.6 Längd överallt: 6,60 meter Bredd: 2,30 meter Djupgående nedfälld köl: 1,20 meter Djupgående uppdragen köl: 0,28 meter Masthöjd: 8,50 meter Deplacement: 605 kilo Barlast vatten: 150 kilo Rigg: 7/8 Storsegel: 9 kvm Genua: 8 kvm Fock: 6 kvm Genaker: 20 kvm Spinnaker: 22 kvm Lystal: 1,07 Antal kojer: 4 Konstruktör: Bernt Lindquist

Försäljning: www.bavariasverige.se

Fabola Campus - Havets husvagn Fabola Campus - Havets husvagn Fabola Campus - Havets husvagn

Fabola Campus - Havets husvagn

Läs mer från vårt historiska arkiv från 1963 och framåt!

Den här artikeln är en del av vårt premiummaterial. Du betalar snabbt och enkelt med Swish eller kort. Sedan får du tillgång till artikeln via en länk som vi skickar till din mejladress.


Text: Redaktionen • 2008-10-02
ArtiklarpraktisktbatagandeMånadens båt
Scroll to Top