Felförtöjd båt blev grannfejd – kopplar in kronofogden
Båten har i åratal blockerat badplatsen för några sommarboende vid Vänern. Nu har de vänt sig till Kronofogdemyndigheten för att få båten flyttad. Hur står det till med vår tolerans mot varandra i skärgården egentligen?
Strandnära lägen blir allt mer eftertraktade och konkurrensen om tillgängligheten till klippor och stränder ökar. För två systrar som sedan 40 år tillbaka arrenderar ett sommarställe vid norra Vänerns strand har ett bråk om utrymme vid stranden nu gått så långt att det blivit en myndighetssak, skriver TT i en artikel publicerad i bland annat Norrtelje tidning på nätet.
En av systrarnas grannar har förtöjt en båt precis vid deras badställe, vilket försvårat för dem att använda badplatsen. Arrendeavtalet för marken säger tydligt att alla arrendatorer ska ges möjlighet till bad och båtliv. Och systrarna och markägarna har vid ett flertal tillfällen vädjat till båtägaren att flytta båten. Men ingenting har hänt.
De som äger marken har nu rekommenderat systrarna att vända sig till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp att få båten flyttad genom så kallad särskild handräckning. Det kan man ansöka om när någon utan lov tagit egendom som tillhör dig eller hindrat dig från att använda den. Ett exempel är om en markägare stänger av en väg genom att sätta upp en grind, så att andra som har rätt att använda vägen inte kommer fram. Eller som i detta fallet blockerat en badplats genom att lägga en båt i vägen.
Frågan man kan ställa sig är om bråk av det här slaget är ett vanligt förekommande fenomen? Har vi blivit mindre benägna att dela med oss och kompromissa i takt med att konkurrensen om attraktiva strandremsor hårdnat?
Vad anser du? Skriv gärna dina åsikter i kommentarsfältet nedan.
Text: Jens Augustinsson • 2016-08-24
Artiklar • LivetOmbord • Båtplats • Motorbåt