151200.jpg

Artiklar

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv

Visst är det ett nöje och en fantastisk fritidssysselsättning att äga båt. Samtidigt går det inte att förneka att pengarna lätt rullar iväg.

Text: Redaktionen • 2008-03-26

Spara tusenlappar
Många klagar över höga båtpriser och att båtillbehörsaffärerna tar för mycket betalt. Praktiskt Båtägandets ekonoimikunniga journalister, Johan Andreasson och Anna Sandgren, har kartlagt marknaden. De har vänt på slantarna och försökt hitta alternativa vägar att gå i jakten på slantarna.

Vi slår också hål på båtförsäljarnas argument att det är lönsamt att äga båt. Men det finns undantag, tillhör du exempelvis dem som köpte en Storö 34 i mitten av 1970-talet har du tjänat åtskilliga tusenlappar på ditt båtägande.
Vi visar också att det går att tjäna pengar på att vara målmedveten i val av butik, om man är händig nog att ta sig an renoveringsobjekt eller genom att tänka sig för var pengarna till båten lånas. Alternativen är många och prispressare finns faktiskt. Vi hjälper dig att hitta dem.

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv
Storköp/kedjor
Visst har klassiska marina specialbutiker som Watski, Sea Sea och Hjertmans fortfarande ett överlägset utbud av det mesta båtägaren kan önska sig. Men för den kostnadsmedvetna kommer i dag allt fler alternativ upp på marknaden. Kedjor som Biltema, Claes Olsson och Jula bidrar starkt till att pressa priserna på åtminstone vissa delar av båtlivets nödvändigaste pinaler.

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv

Serieproduktionen (1970-talet)
Under 1970-talets guldår ökade antalet fritidsbåtar med cirka en miljon i Sverige. Båtar som i många fall fortfarande har decennier kvar av sin livstid. I dag färdas drygt 1,5 miljoner fritidsbåtar på våra vatten. Härmed bor vi i världens mest båttäta land. Främst har vi serieproduktionen som tog fart i början av 1970-talet att tacka för detta, med föregångsexempel som Pelle Petterssons Maxi 77.

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv
Importen
Att importera båten från bland annat USA kan minska kostnaden för båtinköpet med åtskilliga tusenlappar. Men det gäller att vara vaksam, affären kan om du har otur och är alltför godtrogen sluta i rejäl förlust.

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv
Båtklubben
Båtklubben – denna institution inom Svensk båtliv – har vi båtägare att tacka mycket för. I alla fall om man bryr sig om vart sina surt förvärvade slantar tar vägen.
Ett medlemskap i en båtklubb gör att du kan komma undan med ett par tusen per år i kostnad för både sommar och vinterplats – även inom storstadsregionerna.Men då ingår naturligtvis lite jobb, att du själv måste delta under gemensamma upptagnings- och sjösättningsdagar. Och i vissa fall måste du köa några år innan du kan bli medlem.
Ligger du istället på en fullservicemarina slipper du jobbet – och vanligtvis kön. Men då är det inte ovanligt att det kostar 10 000 kronor för både sommar och vinterplats för en segelbåt som är åtta meter lång.

På kontinenten däremot är det ovanligt med båtklubbar. Och där är inte båtlivet avsett för alla&

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv
Internet
Få köper båt utan att först ha sonderat terrängen på internet. Det finns en uppsjö av marknadsplatser på internet, för såväl nya som begagnade båtar. Inget kan vara bättre för konkurrensen än information.
När det finns 18 Maxi 77 till salu är det svårt, för att inte säga omöjligt, att ta ”fel” pris. Risken att blir lurad som köpare har minskat – och chansen att göra ett klipp har i och för sig också minskat.

Internet har också gjort det möjligt att handla båttillbehör på nätet. Båttillbehör i Sverige uppfattas av många som dyrt i ett internationellt perspektiv. Internethandeln är dock fortfarande i sin linda. Men utländska aktörer, som till exempel Mailspeed marine, etablerar sig i Sverige genom att sälja tillbehör via internet.

Av: Johan Andreasson och Anna Sandgren

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv Fem saker som pressar priset på ditt båtliv Fem saker som pressar priset på ditt båtliv

Fem saker som pressar priset på ditt båtliv Fem saker som pressar priset på ditt båtliv Fem saker som pressar priset på ditt båtliv


Text: Redaktionen • 2008-03-26
ArtiklarpraktisktbatagandeGuider
Scroll to Top