Risken finns att vi får mindre lax och öring i framtiden på grund av hettan // Foto: Getty Images

Artiklar

Fiskestopp – värmen tar död på laxen

Risk för nedgång i framtiden

Text: Martin Strömberg • 2018-07-26 Uppdaterad 2021-06-09

 

Allt fiske efter lax och havsöring förbjuds i nedre Ljungan från och med fredag på grund av att fiskarna mår dåligt i värmen.

Den extrema hettan gör att laxen får problem överallt och i Örekilsälven i Munkedal har värmen orsakat död bland laxarna.

Lax och havsöring påverkas negativt av höga vattentemperaturer och vill helst ha temperaturer under tio grader. Infektionsrisken ökar i värmen samtidigt som den kan förlora orienteringen vid återutsättning.

Fiskevårdsföreningen hittat många döda laxar i Örekilsälven, som alla varit utsatta av svampangrepp.

– Vi har tagit upp ett 25-30-tal men vi har sett fler, säger Stefan Rönnberg på fiskevårdsföreningen i Munkedal till P4 Väst.

Håkan Carlstrand, utredare inom enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten, ser dock inte svampangreppen som det största problöemet för laxen.

– Det stora bekymret för bestånden är uttorkningen, att små vattendrag försvinner och att det blir för varmt och syrefattigt. Det är då de unga fiskarna kan dö och det är något vi inte upptäcker lika lätt, säger han till svt.se.

Han är också orolig över att höstens mätningar kommer att visa på en betydande nedgång av lax- och öringtätheten i mindre svenska vattendrag. 

– Effekten kommer nog att vara större desto längre söderut vi kommer. Det kommer också troligtvis att synas på den här generationen av laxar, om fyra-fem år när de är fullvuxna kommer tätheten inte vara lika hög, säger Håkan Carlstrand.

Mängder av ruttnande gös i tjuvfiskarnas nät


Text: Martin Strömberg • 2018-07-26
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen