Foto: Karl Hallqvist

Artiklar

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta

Bara 6 meter och dubbla styrplatser. Mer än 50 år på nacken och minst 50 år till i framtiden. Runt 2 000 arbetstimmar och en kultbåt i toppskick. Henrik Dahls topprenoverade Fisksätra Firally slår det mesta.

Text: Redaktionen • 2015-12-02 Uppdaterad 2021-06-09

TV: Vi åker filmbåten från Göta kanal

Bilder: Möt stilikonen Fjordling 17

Först ser jag den inte. Men så skärper jag blicken och sveper över hamnen igen. Där invid strandkanten ligger den ju, Henrik Dahls topprenoverade Firally. Det mattlackade gråsvarta skrovet smälter in så väl i omgivningen att jag missade den helt. Fast i själva verket är det tvärtom. Har man en gång sett en Fisksätra Firally på närmare håll och insett dess brutala beständighet, både sett ur bruks- och trendfaktorperspektiv, sitter den där välfångad och fast förankrad på näthinnan. Det är något speciellt med de här sexmetersbåtarna, vars produktion startade 1962 i Fisksätra utanför Stockholm. Firallyn, eller Frallan som de invigda säger, är en båt som väcker känslor. Något vi blir varse under våra turer med T49, som Henrik Dahl valt att kalla sin klassiker. 

– Namnet har inget med motortorpedbåten, stridsvagnen eller flygplanet med samma namn att göra. T49 är tillverkningsnumret på just den här båten och jag tycker det passar bra, förklarar Henrik, som har ytterligare en nybakad Fralla på sitt samvete; en Televerksorange version, som utöver färgval även layoutmässigt skiljer sig från T49. 

Båda hans Frallor har ställts ut på mässan Allt För Sjön och där satt varma känslor i gungning hos såväl entusiaster som hos de nyligen frälsta på båtupptäckarstråt. 

– För mig var det en pojkdröm som gick i uppfyllelse när jag köpte min första Fralla, även “Småfrallan” ­kallad, då den har den något mindre hytten, skrattar Henrik Dahl och fortsätter:

– När den var färdigrenoverad kliade det åter i fingrarna efter nya projekt och jag har liksom förälskat mig i båttypen. Det här är oerhört välbyggda båtar. Flera av dem har över 50 år på nacken och en grundstomme som fortfarande är i superskick. Det är rätt unikt och något som säkerligen få av dagens moderna plastbåtar kan leva upp till. 

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta
Kultskatter. Henrik Dahl har hittills renoverat två Fisksätra Firally. Utöver färgen skiljer sig de båda båtarna åt även sett till layout.

Bilder: Möt stilikonen Fjordling 17

Vår testbåt, T49, är tillverkad 1965. Henrik köpte den i ett hyfsat bruksskick. Båten hade gått i Hjälmaren och var inredd för enklare semesterbruk, med bland annat kök. Istället för en inre förarplats rattades den bara utifrån.

– Jag började med att blåsa ur båten helt. Jag ville bland annat ha även en inre förarplats, utöver den yttre. Normalt i cabin-modellerna sitter man långt fram och styr, även bränsletanken satt i den främre delen. Det gjorde båten framtung, något jag nu ändrat på genom att flytta bak både den inre förarplatsen och soppatanken. Jag har också förstärkt balksystemet, och för att kunna köra i tunnare is är även skrovbottnen förstärkt. 

Henrik slipade även ner skrovet helt och lackade om det. I praktiken kan man säga att det är en ny båt. 

– Det var inte meningen att jag skulle lägga ner så mycket tid på den, men jag ville att det skulle bli bra på riktigt, tillägger han.

Ett annat syfte med renoveringen har varit att använda delar som är lättillgängliga på marknaden. Detta för att visa att det är möjligt också för den som “meckar” på sin fritid att, utan proffsens alla kontakter, ta hand om våra flytande kultskatter. Enligt Henrik är det som krävs engagemang, tid och tålamod. Totalt har han lagt ner nära 2 000 arbetstimmar på sin T49 och i fallet med den televerksorange “Mini-frallan” handlade det om ungefär lika många timmar. Galenskap?

– Kanske. Men framförallt kärlek och ett varmt intresse för vackra båtar med funktion. Fisksätravarvet byggde sina båtar med omsorg. Att renovera den här typen av från början så välgjorda båtar, är både min hobby och ventil i livet, säger Henrik som i tolv år även professionellt tillverkat båtar genom sitt företag Dahl Naval, ett företag han nu valt att sälja för att istället ägna sig åt nya projekt inom den mer äventyrliga fritidssektorn.

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta
T49:ans ruff rymmer idag sovplatser för två vuxna och har fått en inre förarplats.

Bilder: Klassiska sportbåtar från 70- och 80-talet

I den orange Frallan satte Henrik in en Volvo Penta D3 på 220 hästar. Med den motorn nås hastigheter över 40 knop. I en marschfart på 27-28 knop ligger bränsleförbrukningen på 0,8-0,9 liter per sjömil. Till T49:an valde han en Mercury Diesel MD 2,0 på 170 hästkrafter. Vi backar loss från stranden och tuffar smidigt ut mot mer öppna vatten. Det närmar sig skymning och fjärden ligger i det närmaste spegelblank. Jag låter gasreglaget glida föröver och båten skjuter värdigt fart. Som mest kommer vi med två personer ombord upp i 36 knop. En lämplig marschfart är 27-28 knop. Då ligger bränsleförbrukningen på 0,7-0,8 liter per sjömil. 

Fisksätra Varv var tidiga att under 1960-talet fånga möjligheterna med glasfiberarmerad plast. Firallyn konstruerades med tanke på praktiska behov, bland annat till Kungl. Sjöfartsstyrelsen, polisen, brandkåren och tullen. Dessutom erbjöd varvet en privatmodell. Mellan 1962 och 1970 tillverkade Fisksätra Varv 95 stycken Firally. Bland de privata köparna fanns sommarboende i skärgården som ville ha en säker, stabil och oöm båt, redo att frakta såväl passagerare som gods oavsett årstid. Namnet Firally sägs komma från ett race som gick från Oslo till Finland. Även om Frallorna idag är att klassa som veteranbåtar, lever de ett högst aktivt veteranliv bland annat som pendlarbåt för öbor, tillsyningsmän och hantverkare. Priset 1966 var cirka 30 000 beroende på utrustningsval. Henrik Dahls Firally lär vara god för minst en miljon kronor.

Själv är jag fascinerad över hur smart båten är planerad och hur mycket som ryms på sex meter. Sittbrunnen är självlänsande och här finns en aktersoffa som löper längs hela skrovbredden. Motorn sitter under tvärbänk och akterdäck. Utöver det stora akterdäcket, där såväl virke som utrustning och sportprylar ryms, får fyra personer plats att sitta inne i båten. Henrik menar att det framöver även ska gå att sova fyra vuxna inne i ruffen. Idag sover två personer bra här. I original är Fisksätra Cabin inredd med tank och stuvutrymme längst förut. Kabinen har en skjutlucka och föraren sitter och styr längst fram på styrbord sida. 

T49s yttre förarplats är placerad till styrbord om ruffdörren. Båda styrplatserna är försedda med navigatorer. Båten är även utrustad med bland annat radar, defroster, värme, och nutida moderniteter som blåtand, ­usb-laddare och LED-belysning. 

Vi gasar fullt i svallet efter en förbipasserande Vaxholmsbåt, också den av modell äldre. Svallen är branta och höga. Jag får order om att inte lätta på gasen. Vi flyger och jag hinner tänka att nu blir det blött. Av ren reflex böjer jag på knäna och duckar under den lilla vindrutan. Det hjälper. För visst blir det blött när den vassa stäven och det djupt v-bottnade skrovet klyver vågorna, men bara för den som väljer att bära huvudet alltför högt. 

Av: Anna Sandgren Foto: Karl Hallqvist

Reportage: Fisksätra Firally slår det mesta

Fakta

Tillverkare Fisksätra
Konstruktör Thorild Larsson
Årsmodeller 1962 – 1970
Längd 6,00 meter
Bredd 2,23 meter
Djup 0,43 meter
Vikt 1 200 kilo
Max personer 4
Kojplatser 2 (+2)
Rek motor 100 – 200 hk

TESTBÅTEN
Last 2 personer
Motor Mercury Diesel MD 170 hk DTS SeaCore
Fart 36 knop


Text: Redaktionen • 2015-12-02
ArtiklarLivetOmbordMotorbåt
Scroll to Top