151023.jpg

Artiklar

Flipper 850 = familjebåt

Flipper är väl mest känt för sina mindre kabinbåtar som tillverkats i massupplaga. Flipper 850 är en av de större modellerna i varvets produktion. Det här är en båt som gör skäl för epitetet flytande sommarstuga.

Text: Redaktionen • 2009-04-28 Uppdaterad 2022-04-27

Tänk Flipper. Jag tror att de flesta av er ser en mindre HT-båt eller en kompakt kabinbåt framför er. Under 70- och 80-talet var det finska varvet en formidabel kläckningsmaskin som spottade ur sig smarta fritidsbåtar för familjen på löpande band. Ofta ritade av den svenske konstruktören Sigurd Isacson. Han låg bakom succéer som Flipper 620 och Flipper 700. Det var också han som införde det banbrytande Flippersteget: de små försänkningarna som finns i aktern. De gör att båten är mer lättdriven och bränslesnål. Det ger också en bättre bärighet och mjukare, stadigare gång. Sigurd Isacson har även haft sitt finger med när det gäller Flipper 850. Han har ritat skrovet, men designen har Håkan Södergren som upphovsman. Båten var varvets största modell när den lanserades 1978.

Flipper 850 = familjebåt

Mellan molnen

I Nynäshamn ligger familjen Lundgrens välvårdade Flipper 850 och väntar på sommarens utflykter. Den har Flippers klassiska gula och vita färgsättning. Dottern Sofia klättrar vant ombord och försvinner ner genom luckan i förkabinen. Det märks att hon känner sig hemma på båten. Pappa David kan koncentrera sig på att manövrera ut båten från y-bommarna. Solen tittar fram och tanken är att vi ska komma ut med båten för att ta några fina bilder. En Volvo Penta AQAD41P på 200 hästkrafter och med ett DP-E-drev surrar tryggt i aktern.

När modellen introducerades på marknaden satt det en Volvo Penta PRO-40-diesel på 130 hästkrafter i båten. Men den var egentligen för klen och klarade inte att pressa upp båten i plan. Det blev något bättre 1981 då båten utrustades med Volvo Pentas uppdaterade PRO-40-diesel på 155 hk. Många har bytt ut motorerna eller uppgraderat de äldre med bland annat ny turbo för att få motorn att gå bättre. Helt klart är Flipper 850 en modell som kräver en rejäl bestyckning för att komma till sin rätt i sjön. Till den som funderar på att köpa en Flipper 850 ger jag rådet att ta en närmare titt på motorn och även provköra båten ordentligt.

När David styr ut från bryggan går det i behagliga åtta knop. Vi tuffar ut på öppet vatten för att se vad båten går för. Den är känd för att vara stötig i krabbsjö och känslig för sidvind, men det är inget som vi kan konstatera under vår korta provtur. Vattenspegeln är alltför stilla för att sätta båten på några större prov. Vi kommer relativt enkelt upp i plan runt 20 knop och sedan flyter det på bra i marschfart på 24-25 knop.

Maxfarten på familjen Lundgrens båt är 29 knop. Det märks att det finns resurser i aktern.

När vi så kommer ut på öppnare vatten släpper David av mig på en liten klippa. Tanken är att han ska passera med båten i hög hastighet så jag kan få några snygga bilder. Men precis när jag sätter foten på klippan går solen i moln. Himlen förvandlas till en kolsvart rullgardin. Allt ljus försvinner och våra försök att få till fina bilder på båten resulterar bara i en rad av suddiga prickar omslutna av en grå massa. Jag kliver ombord igen och vi tittar närmare på inredningen istället.

Flipper 850 = familjebåt

Välbyggd interiör

Det första intrycket av Flipper 850 är att den har höga fribord. Barnvänligt och ombonat, men du får ingen direkt känsla av närkontakt med havet. När jag går in i kabinen i fören får jag böja på huvudet. Det är inte ståhöjd, men när jag sitter ner är det ingen risk att jag slår huvudet i taket. Göran Nilsson, som driver en hemsida om Flipper 850, är också med på turen. Han mäter närmare två meter och har inga problem med att sitta i kabinen. Utrymmet kan användas som två sovkojer eller sex sittplatser. Om bordet är nedfällt kan tre vuxna sova i förkabinen. Här finns dubbelgarderob, barskåp och gott om stuvutrymmen.

Genom takluckan och sidofönstren sprider vårsolen sitt hoppingivande ljus. Om det blir kallt kan man dra igång värmen. Båten har en komplett värmeanläggning i bägge kabinerna och i sittbrunnen.

Går vi ett steg bak i båten kommer vi till styrplatsen, pentryt och matplatsen.

Det är bra sikt runt om på förarplatsen. I taket finns två solluckor där man kan titta upp och känna havets fläktande bris om man har lust. De gamla ljust beiga dynorna har fått ny klädsel och trädetaljerna har bytts ut. Det finns gott om utrymme att lägga ett sjökort framför ratten och på passagerarsidan finns en soffa med utrymme för två personer.

Även det mesta av pentryt är utbytt. Det känns fräscht och välvårdat. Flipper brukar beskyllas för att ha en lite fantasilös inredning, men familjen Lundgrens båt ger ett helt annat intryck. Det känns modernt och snyggt. Pentryt har rostfri rund diskho och en tvålågig gasolspis med ugn. Tryckvatten kommer från en 100 liters färskvattentank. Sjövatten kan pumpas fram med fotpump.

Dinetten har, enligt vissa beskrivningar, plats för sex personer. Men det verkar smått otroligt. Fem personer kan nog klämma in sig runt bordet, men sedan är det stopp. Ursprungligen fanns det ett ext-ra säte som tillbehör som gjorde att man kunde sitta två på gaveln, och då kunde man få ner några fler vid bordet. Dinetten går även att göra om till två kojer.

Flipper 850 = familjebåt

Intressant i aktern

Här brukar det ta slut när vi skriver om Flippers båtar, men nu kommer det lilla extra med modellen 850. Akterkabinen och toaletten som ligger vägg i vägg med varandra i aktern. Toaletten är ovanligt rymlig för den här storleken av båtar. När man nyttjar spoltoaletten har man både ben- och huvudutrymme så det räcker. Här finns också ett handfat och ett duschhandtag.

Bredvid toaletten ligger akterkabinen. Det känns som en självklar lekstuga för barnen i familjen. Här finns två kojer och en garderob. Det fanns en pullmankoj som tillbehör till aktersoffan och då fick man en våningssäng och alltså tre fullängdskojer i akterruffen.

Under en av kojerna ligger det välisolerade motorrummet som var utrustat med fläkt redan i originalutförande.

Flipper 850 är ett rejält bygge och varvet har satt säkerheten högt. Skrovet är handlaminerat med dubbelbotten och skottindelning. Däcksytorna är halkskyddade och det finns praktiska grabbräcken på taket till förkabinen och styrplatsen. I fören sitter en pulpit som man kan stödja sig på.

Här har Sigurd Isacson och Håkan Södergren skapat en riktig familjebåt. Med en nyare motor blir även bränslekostnaderna rimliga. När David Lundgren är ute med sin Flipper 850 drar den 1,2 liter per distans vid marschfart. I Göran Nilssons Flipper 850 sitter en äldre AQAD41 och han lastar mer i sin båt. Han ligger på en snittförbrukning på 1,3 liter per distans och marschar oftast mellan 21 och 23 knop. När båten hade originalmotorn 40B på 165 hästkrafter så marschade den i 14 knop och drog två liter distansen.

Det är svårt att jämföra olika båtmodeller utan att det haltar. Men jag kan inte låta bli att dra några paralleller med Marieholm 24 och Orrskär 850. I duellen mellan Flipper 850 och M 24 är det svårt att utse någon vinnare. Båtarna känns väldigt likvärdiga. Men i jämförelsen med Orrskär 850 kommer Flippers modell på andra plats. Orrskär är en båt som är lika stor, men där har man har lyckats bättre med både planlösning och sjöegenskaper. Den har ingen akterkabin men istället en mittkabin under styrplatsen som fungerar bra som barnkammare. Prismässigt ligger modellerna på samma nivå, kring 300 000-400 000 kronor.

Min provtur med familjen Lundgrens båt lider mot sitt slut och vi vänder åter mot hamnen. Himlen har blivit svart och vinden friskar i. David får jobba lite extra för att hålla båten på rätt kurs. Väl framme vid båtplatsen trixar han lugnt och metodiskt in båten mellan bommarna igen.

Mina sammanfattande intryck av Flipper 850 är att den håller hög kvalitet och att den är en utmärkt modell för en familj på fem eller sex personer. Men jag saknar känslan av hav i den alltför djupa och inbyggda sittbrunnen.

Faktaruta

Originalmotorer 1979

VP AQD40A (130 hk) dieselmotor med VP 280 drev, drevlift, växelströmsgenerator och färskvattenkylning.VP AQ200D (200 hk) bensinmotor med VP 280 drev, drevlift, växelströmsgenerator och sjövattenkylning.

Mer info: www.flipper850.se

Flipper 850 = familjebåt Flipper 850 = familjebåt Flipper 850 = familjebåt

Flipper 850 = familjebåt


Text: Redaktionen • 2009-04-28
ArtiklarpraktisktbatagandeFlipper 850Månadens båt
Scroll to Top