Niklas Eriksson in action. Seven Marine tillverkar världens största utombordare.

Artiklar

För många och stora motorer sänker din båt

Niklas Eriksson som driver företaget skärgårdsassistans har bärgat hundratals fritidsbåtar de senaste åren. En orsak till att båtar sjunker som han har sett under senare år är att de överlastats med stora motorer.

Text: Mikael Mahlberg • 2015-10-29

Niklas har bärgat över 600 båtar

Därför sjunker osänkbara båtar

Bristande tillsyn och dåliga förtöjningsvanor är den vanligast orsaken till att båtar sjunker. Men det finns faktiskt felaktiga flytetyg som sjunker av sig själva. Särskilt efter långvariga renoveringar händer det att båten går till botten – trots att klenoden nu borde vara i nyskick. Niklas minns Bertram 25:an som fått nya, dyra dubbla V8:or som skulle höja farten med tio knop. Och snabbt gick det – nedåt.

– Ägaren och varvet glömde att båten blivit några hundra kilo tyngre. Så självlänsen hamnade bara en centimeter från vattenytan och vid minsta våg rann det in. Den sjönk som en sten!, säger Niklas.

Snopet? Visst, men inte jämfört med mannen som ville krama ut några extra knop ur sin Anytec – med en ny och några nummer för stor 350-hästare. Tyvärr glömde han kolla fribordshöjden i aktern efter montaget. Med två centimeters fribord sjönk ekipaget förstås så fort mannen gått från båtklubben.

– Om du byter motor på en äldre båt, tänk på att den är godkänd för en lättare tvåtaktare. Står det max 90 hästar, är det kanske samma vikt som 70 mycket tyngre fyrtaktshästar, säger Niklas.

Texten är ett utdrag från artikeln Niklas Eriksson har bärgat över 600 båtar

 


Text: Mikael Mahlberg • 2015-10-29
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top