Efter sommarens ökning av antal vattenskotrar och anmälningar och tillbud höjs röster för ett förarbevis // Foto: Getty Images (Arkiv)

Artiklar

Förarbevis för vattenskoter snart verklighet?

Röster höjs efter mängder av anmälningar och tillbud.

Text: Martin Strömberg • 2020-06-30 Uppdaterad 2021-06-09

 

Polis, kustbevakning och lokalföreningar har i flera året lyft problemet med vårdslösa vattenskoterförare. Sjöpolisen i Stockholm ställer sig frågan varför ingen lagstiftning kommit på plats än.

I år har mängder av anmälningar kommit in angående vårdslös körning med vattenskoter, ofta i centrala Stockholm.

– Att politikerna inte gjort något än tycker jag är jättemärkligt, det här är ett återkommande problem som har pågått i närmare tio år, säger Johan Skogfeldt, gruppchef på sjöpolisen, till TT.

Nu säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) att han är beredd att driva frågan – fyra år efter att en utredning tagit ställning till frågan. Han bedömer också att det finns stöd i riksdagen för nya regler.

Eneroths tolkning av den tidigare utredningen är att remissinstanserna hade stora invändningar om att förarbevis även skulle behöva införas för fritidsbåtar.

– Men jag öppnar nu för att gå snabbare fram och införa förarbevis enbart för vattenskotrar eftersom vi ser en ökning av antalet fordon, säger Tomas Eneroth.

Han lyfter också fram att regeringen förra året införde en åldersgräns på 15 år för att köra vattenskoter. Men i Transportstyrelsens statistik om olyckor verkar barn inte vara den främsta riskgruppen, istället är de flesta som råkat illa ut män i 40-årsåldern.

För ett par dagar sedan avled en man i 35-årsåldern efter en olycka med vattenskoter och flyboard i Umeå och tidigare i sommar har flera mer eller miindre allvarliga olyckor inträffat med vattenskotrar. Under midsommarafton hände två olyckor inom loppet av någon timme.

– Åldersgränsen var en viktig signal när den infördes för att tala om att inte barn ska kunna framföra motorstarka fordon vilket det handlar om, men det är också viktigt att jobba vidare med förarbevis, säger Eneroth.

Och enligt Eneroth kan processen gå fort.

– Så snart som möjligt, vi bereder förslag och bereder frågan om att kunna införa förarbevis.

Två allvarligt skadade i olycka med vattenskoter

1000 sjömil på vattenskoter


Text: Martin Strömberg • 2020-06-30
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen