På digitala utbildningen Förarintyg för fritidsbåtar får du lära dig grunderna i navigation och sjömanskap // Foto: Getty Images

Artiklar

Förarintyg på webben i Seglarförbundets nysatsning

Man kan starta när som helst och när man känner sig redo anmäler man sig för slutprovet.

Text: Martin Strömberg • 2021-02-24 Uppdaterad 2021-06-09

 

Svenska Seglarförbundet (SSF) gör det enkelt att skaffa sig grundläggande kunskaper inom båtlivet när man nu drar i gång webbutbildningen Förarintyg för fritidsbåt. Utbildningen ger en bra grund för att känna sig trygg på sjön. Det kan också vara första steget för att kunna hyra eller köpa båt – och vidareutbilda sig i båt- och sjökunskap.

SSF:s och SISU Idrottsböckers utbildning, Förarintyg för fritidsbåt, är helt digital och teoretisk. Man gör den på datorn, antingen ensam eller med andra på sin klubb. Man kan starta när som helst och när man känner sig redo anmäler man sig för att skriva slutprovet. Utbildningstiden brukar ligga på cirka åtta timmar.
 
– Det här är ett enkelt sätt att lära sig grunderna om livet på sjön – och för att tryggt och säkert kunna framföra en båt. Vi hoppas på detta sätt göra båtlivet tillgängligt för fler, säger Theres Wolgast, på Svenska Seglarförbundet, och ger fler exempel på varför man bör ha ett förarintyg:
 
– Förutom att det ger trygghet när man är ute på vattnet så kräver många båtuthyrare förarintyg för att hyra ut sin båt. Flera försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkring till den som har en nautisk utbildning och troligen innebär ett förarintyg att man även får köra vattenskoter om och när regeringen beslutar om körkort för dessa. Förmodligen kommer ett beslut under våren.
 

Quiz: Skulle du klara båtkörkortet?

Infrastrukturministern: "Nu är det slutlekt"

På utbildningen får du lära dig grunderna i navigation och sjömanskap. Varje avsnitt följs av övningsuppgifter som träning inför slutprovet.

Utbildningen består av följande avsnitt: Svenska sjökort och symboler. Navigering. Navigering i praktiken. Sjömanskap, säkerhet och sjukvård. Miljö, väder och vind. Lagar och regler.
 
SSF:s webbutbildning har inget slutdatum. Även när man gjort provet och fått sitt förarintyg kan man enkelt gå tillbaka och repetera de delar man vill fräscha upp.
 
På webbplatsen finns all information. Det behövs alltså ingen ytterligare kurslitteratur. Ett övningssjökort och navigationsbestick är allt som krävs.

Resten finns på webbplatsen.

Priset för utbildningen är 1 240 kr. De som är medlemmar i en klubb ansluten till SSF:s får 20 procents rabatt.

Du anmäler dig på sidan Förarintyg för fritidsbåt.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Martin Strömberg • 2021-02-24
ArtiklarpraktisktbatagandeFörarbevisFritidsbåtarSegling
Rulla till toppen