Foto: The Duke of Lancaster har gjort sin sista resa och förvandlas nu sakta till Storbritanniens största friluftsgalleri. Getty Images

Artiklar

Förfallet passagerarfartyg ruvade på fantastisk skatt

Före detta passagerarångaren The Duke of Lancaster lever en tynande tillvaro. Men för några år sedan gjordes en märklig upptäckt ombord, när man hittade en skatt av det lite udda slaget.

Text: Jens Augustinsson • 2016-05-30 Uppdaterad 2021-06-09

The Duke of Lancaster byggdes 1956, i slutet av ångfartygens era. Beställaren var British Railways och under större delen av sin verksamma tid gick hon som passagerarfartyg på sträckan Haysham på engelska västkusten över till Belfast på Nordirland.

När biltrafiken med åren ökade byggdes hon om för att kunna ta 105 bilar utöver passagerana. I april 1975 sattes hon åter i trafik men hennes dagar var ändå räknade och i november 1978 var hennes saga all som passagerarfärja.

Hon hamnade då i Llanerch-y-Mor i norra Wales för att börja sitt nya liv som ”The Fun Ship”, ett slags flytande nöjespalats och spelhall. Även om hon också fick en karriär som nöjespalats så har den kantats av ständiga rättsprocesser med andra köpcentrum och näringsidkare i regionen och även om ägarna till ”The Fun Ship” flera gånger fått rätt och fortfarande utkämpar vissa tvister så gav man ändå upp och stängde ner verksamheten 2004. Och sen dess har det varit stängt.

Trots att fartygets yttre nu förfallit markant så har hon varit i ganska bra skick invändigt och för några år sedan så upptäckte några besökare ombord en riktig skatt. I fartygets inre fanns nämligen ett femtiotal arkadspel från 1980-talet. Och de flesta var fortfarande i gott skick.

Efter många turer så fick till slut en kille med stor vurm för retroprylar tillstånd att rädda de flesta av arkadspelen, en operation som krävdes att man tog dit en kran som kunde lyfta ut spelen. 

Och, för att anknyta till fartygets namn, det var nog i grevens tid som spelen togs om hand. För efter många år av uteblivet underhåll så hade det till slut börjat läcka in vatten och spelen var i farozonen att förstöras.

Och vad har hänt med The Duke of Lancaster efter detta? Planer växer fram att göra fartyget till Storbritanninens största friluftsgalleri och lettländska grafittikonstnären Kiwie fick i uppdrag att måla fartyget utvändigt. Bland annat ska fartygssidan prydas av ett porträtt av The Duke of Lancasters första skeppare, John ”Jack” Irwin.

Förfallet passagerarfartyg ruvade på fantastisk skatt
Fartygets första kapten pryder nu fartygssidan.

TV: Kolla in den här mäktiga skeppskyrkogården

TV: Tiden är ute för att rädda unik presidentbåt

TV: Spöklik Atlantångare kan sättas i trafik igen


Text: Jens Augustinsson • 2016-05-30
ArtiklarLivetOmbordFartygOtroligt
Rulla till toppen