På det hela taget är Beneteau Oceanis 30.1 en mycket trevlig båt som seglar behagligt för hela familjen // Foto: beneteau

Artiklar

Förhandstitt: Beneteaus minsting 30.1

Oceanis 30.1 vill attrahera dem som inte vill behöva sälja huset för att ha råd med en båt.

Text: Joakim Hermansson • 2019-12-17 Uppdaterad 2024-03-25

 

Vid de senaste årens besök på internationella båtmässor har det varit lätt att få känslan av att fritidsbåtarna bara blir större och större, och därmed också dyrare och dyrare.

En 40-fotare som kändes bjässig och lyxig för bara några år sedan, tycks numera nästan lite futtig, när den ligger bredvid sina större systrar på både 50 och 60 fot, och till och med längre än så.

Men de massproducerande storvarven nere på kontinenten satsar faktiskt också i andra änden av sina modellprogram, väl medvetna om att de måste ha mindre instegsmodeller som attraherar även nyblivna seglare, eller dem som inte vill tvingas sälja huset för att ha råd med en båt.

Beneteau är världens största producent av fritidsbåtar, och det förpliktigar förstås lite extra. I mer än tre decennier har det franska varvets Oceanismodeller utgjort drömmen för seglingstörstande familjer, och såväl 2012 som 2019 tog de hem den prestigefyllda utmärkelsen European Yacht of the Year i familjeklassen. Båda gångerna var det båtar omkring 45 fot som vann, men varvet har nyligen också förvärvat och införlivat Seascape i sitt modellprogram.

 

Förhands: Praktiskt Båtägande testar Beneteaus minsting
Under däck ger alpifaner i blond ek, i kombination med ljusbeige dynor och ett flertal fönster och luckor i både skrov och överbyggnad, ett mycket ljust intryck // Foto: Beneteau

 

Det slovenska varvet har gjort sig känt för innovativa mindre segelbåtar, ofta optimerade för kappsegling shorthanded eller för äventyrliga familjer, och dessa är numera en uppskattad del av Beneteaus mer prestandabetonade First-linje.

När nu Beneteau Oceanis får en ny minsting i form av 30.1, visar även det att mindre båtar inte får glömmas bort. Visserligen passerar även denna lilla Oceanis en miljon kronor på prislappen redan i grundutförande, medan det går att få en välutrustad och mycket seglingsduglig båt för omkring 1,3 miljoner, så det är inte tal om någon spottstyver här heller.

På det hela taget är Beneteau Oceanis 30.1 en mycket trevlig båt, som seglar behagligt för hela familjen och blir välutrustad med de rätta paketen adderade. 

Läs hela testet av Beneteau Oceanis 30.1 i Nya Praktiskt Båtägande nummer 13/2019.

 

Förhands: Praktiskt Båtägande testar Beneteaus minsting

Test: Beneteau Oceanis 58

TV: Följ med ombord på Beneteaus nya brutala flaggskepp

Reportage: Båtnytt provseglar Beneteau med vingar

TEST: Beneteau Barracuda 9


Text: Joakim Hermansson • 2019-12-17
ArtiklarpraktisktbatagandeBeneteau
Rulla till toppen