En sådan här utsikt mår man bra av. Foto: iStock

Artiklar

Forskare: Att vara vid vatten gör dig mindre stressad

Forskare från Nya Zeeland har bevisat det vi båtälskare alltid har vetat. Människor mår bäst nära vatten. Dela artikeln till alla som behöver övertygas.

Text: • 2016-06-09 Uppdaterad 2021-06-09

Från det att livet på jorden tog sig upp på land så har vi nog alltid längtat tillbaka lite. Att bo och att vara på vattnet har alltid lockat och nu visar forskning att vattenkontakt är av stor vikt för människor. 

Studien som gjordes i Nya Zeelands huvudstad Wellington kom fram till att människor som bodde med utsikt över vatten mår bättre psykiskt och är mindre stressade.

Studien var också noggran att ta hänsyn till faktorer som kön, ålder och ekonomi, då hus med havsutsikt sällan är billiga. Resultatet blev ändå att närheten till vatten hade en stor påverkan för välbefinnandet. 

Läs mer: Lyxyachten som lurar dina ögon totalt

– Mer utsikt över blå områden (det vill säga vatten) hänger tydligt ihop med lägre nivåer av psykisk ohälsa, säger Amber L Pearson vid Michigan State University i ett uttalande.

Det här är ju ett fantasiskt argument för alla som vill spendera HELA semester på båten, eller för alla som vill flytta till husbåt. 

Här kan ni läsa mer om studien

Bildquiz: Vad kan du om klassiska plastbåtar?

TV: Båtbordet som blir större genom mekanisk magi

Båt och sommarstuga i ett

Film: Husbil eller husbåt?


Text: • 2016-06-09
ArtiklarLivetOmbord
Rulla till toppen