Photograph: NERC/PA

Artiklar

Forskningsfartyget får inte heta Boaty McBoatface

När Storbritanniens nya forskningsfartyg skulle ges ett namn ordnade forskningsmyndigheten en omröstning på nätet. Det skulle de inte ha gjort.

Text: • 2016-05-12 Uppdaterad 2021-06-09

Det här med namn på fartyg och båtar är nästan lika känsligt som med namn på nyfödda barn. Det borde forskningsministern haft i tankarna när forskningsmyndigheten anordnade en omröstning på nätet om namnet på Storbritanniens nya polarforskningsfartyg. 

Fartyget som byggs på varvet Cammell Laird i Merseyside och som beräknas kosta 2,4 miljarder kronor, gavs nämligen med stor majoritet (125 000 röster) namnet Boaty McBoatface, skriver The Guardian. 

Trots det stora folkliga deltagandet är forskningsministern Jo Johnson inte nöjd med förslaget och vägrar ge det stolta fartyget ett så larvigt namn. I stället lutar det åt att den världskände zoologen och programledaren Sir David Attenborough (som nyss fyllde 90 år) får ge namn åt skeppet. Det namnet samlade dock bara 11 000 röster via omröstningen.

Beslutet har fått kritik från PR-experter som tycker att ett roligt namn skulle varit bra för ett ökat folkligt intresse för polarforskning. Så för att inte helt strunta i folkets röst säkrade ministern upp med att bestämma att en av fartygets ubåtar istället får heta Boaty McBoatface, skriver The Guardian.

TV: Den klassiska yachten totallurar ögat

Här är hemliga Coronetsamlingen som är störst i världen


Text: • 2016-05-12
ArtiklarLivetOmbord
Scroll to Top