Energy Observer ligger just nu längs Skeppsbron i huvudstaden // Foto: Julien Voigt (Energy Observer)

Artiklar

Unik utsläppsfri katamaran i Stockholm

Energy Observer drivs av vätgas från vatten och är helt utsläppsfri

Text: Martin Strömberg • 2019-05-27 Uppdaterad 2021-06-09

Energy Observer är ett flytande laboratorium på turné runt jorden för att främja och utveckla framtida förnybara energikällor inom sjöfarten. Fartyget är först i världen att omvandla havsvatten genom elektrolys till vätgas och förflyttar sig utan att släppa ut vare sig växthusgaser eller luftburna partiklar av annat slag.

Katamaranen har redan avverkat 20 000 km sedan 2017 och Energy Observer är en helt ombyggd tävlingskatamaran på 30,5 meter som nu fungerar som ett flytande laboratorium.

Upphovsmännen till projektet är två franska världsomseglare och upptäcktsresande, Victorien Erussard och Jérôme Delafosse. Sedan lanseringen i juni 2017 har man besökt 37 hamnar före Stockholmsstoppet. Målet är att under sex år besöka 50 länder och 101 hamnar.

– Genom en kombination av sol, vind, vatten och både batterier och vätgas som lagring är är Energy Observer en flytande symbol för hur framtidens energianvändning kommer att se ut. Den rör sig runt världshaven med noll utsläpp av växthusgaser eller luftburna partiklar, säger den franska kaptenen Victorien Erussard i ett pressmeddelande.

Från och med den 24:e maj till och med den 2:a juni ligger Energy Observer längs Skeppsbron i Stockholm just nedanför Kungliga Slottet.

Utställningen som finns i anslutning till båten är öppen för allmänheten.

Bilder: Kolla in enorma miljö-lyxyachten

Miljövänlig bottenfärg skrämmer havstulpaner


Text: Martin Strömberg • 2019-05-27
Artiklarpraktisktbatagande
Rulla till toppen