Orskakerna till fördyringen och försening uppges vara att ytterligare utrustning beställts för att ge ubåtarna högre förmåga // Foto: Saab Kockums

Artiklar

Försvarets nya ubåtar blir fem miljarder dyrare

Uppgraderade ubåtar blir försenade och dyrare.

Text: Martin Strömberg • 2021-09-09 Uppdaterad 2021-10-05

 

Försvarets nya ubåtar blir fem miljarder kronor dyrare och leveransen försenas flera år. Men projektet fortsätter.

– Vi måste ha ubåtskapacitet. Det är helt avgörande, säger försvarsminister Peter Hultqvist, enligt TT.

Försvarets Materielverk, FMV, och försvarskoncernen Saab har nu skrivit ett tilläggsavtal för de två toppmoderna ubåtarna av modell A26.

Ubåtarna bestá?lldes 2015 och kostnaden för staten angavs då vara 8,6 miljarder kronor. Ny kontraktssumma är cirka 14 miljarder, enligt ett pressmeddelande från FMV.

Samtidigt försenas leveransen till Försvarsmakten och kan nu ske tidigast 2028 och 2029. Därmed sker leveransen flera år senare än tänkt.

 

Hitlers ubåt hittad utanför Danmark

 

Orskakerna till fördyringen och försening uppges vara att ytterligare utrustning beställts för att ge ubåtarna högre förmåga, som torpeder och smygteknik, samt att Kockumsvarvets skick i Karlskrona överskattades när Saab köpte det 2014.

Trots förseningar och ökade kostnader anser försvarsministern att det är strategiskt viktigt att fullfölja ubåtsprojektet. Han menar att ubåtarna blir en viktig tillgång för försvarets underrättelseinhämtning och bekämpning långt utanför svenskt territorialvatten.

Patric Hjorth, chef verksamhetsområde Marin vid FMV, förklarar förseningarna i ett pressmeddelande.

– Varvets skick överskattades vid förvärvet 2014. Arbetet med att återta förmågan och att modernisera varvet har inledningsvis varit mödosamt. Även om detta nu är på rätt väg har det krävts att kontraktet omförhandlats. Till det kommer ett antal tillá?ggsbeställningar som kommer att ge A26 ytterligare förmågor inom bland annat verkansområdet, bland annat genom att integrera Torped 47, samt ytterligare reservdelar.

Tabben som sänkte atomubåten

 

Köpet av två ny ubåtar ingår i riksdagens försvarsbeslut från förra hösten. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

– Vi behöver inte ändra i försvarsbeslutet eller genomföra någon omförhandling, säger Hultqvist.

Han uppger att man i försvarsbeslutet tagit höjd för fördyringen och att riksdagen därför inte behöver besluta om nya pengar.

Hultqvist uppger också att de fem miljarder kronorna inte behöver tas från andra delar av försvaret.

Det tror inte Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman på.

– Det finns inga fria fem miljarder som flyter runt i försvarsekonomin. Det kommer självklart att tas från annat håll, säger Widman.

– Nu är det upp till regeringen som gjort den här felbedömningen att hitta finansiering för fördyringen.

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR


Text: Martin Strömberg • 2021-09-09
ArtiklarLivetombord.seNyheterSaab KockumsUbåt
Rulla till toppen