Fler svenskar än vanligt planerar att semestra på hemmaplan i coronatider vilket ökar trycket på gästhamnarna // Foto: Getty Images
Gästhamnarna redo för invasion i sommar
"Tror att det kommer att komma ganska många båtar"
När det nu är tillåtet att resa inrikes igen – samtidigt som Utrikesdepartementets avrådan för utrikesresor ligger kvar – väntas fler svenskar semestra till sjöss hemma i Sverige.
Och det märktes direkt när beskedet om inrikesresor kom att människor förbereder sig på en semester på hemmaplan.
– Vi ser en uppgång. Många som vanligtvis seglar i Norge, Tyskland och Danmark seglar på hemmavatten nu, säger Dick Netterlid, generalsekreterare på Riksföreningen Gästhamnar Sverige (RGS), enligt TT.
Branschen drog en lättnadens suck när beskedet om inrikesresor kom, och redan nu ser bokningsläget ”positivt ut” enligt Dick Netterlid.
– Vår bransch är beroende av gäster rent ekonomiskt, så vi hoppas på en ”invasion” nu. Men det ställer krav på oss att ta ansvar och hålla den sociala distansen, säger han och tillägger:
– Vi tar det på största allvar och jobbar jättemycket med den här frågan.
Malin Dunér, hamnkapten för gästhamnarna på Sandhamn, Lökholmen och Telegrafholmen i Stockholms skärgård, tror att många vill fira midsommar i sina båtar.
– Det är svårt att veta i nuläget, men jag tror att det kommer att komma ganska många båtar, säger hon.
Men ändå blir inte allt som vanligt.
Coronaviruset och risken för smittspridning svävar fortsatt över Sverige och därmed också över semesterparadisen.
I Sandhamn är firandet med midsommarstång inställt, den allmänna bastun är stängd. Hamnkontoret såväl som dusch- och toalettutrymmen har fått nya regler kring köer och ett maximalt antal personer som får vistas där samtidigt. Lappar om att hålla avstånd är tapetserade över bryggorna.
– Dessutom tar vi extra rundor för att sprita kortmaskiner, handtag och kranar överallt, säger Malin Dunér.
I Smögens gästhamn i Bohuslän har man infört liknande regler. För det är just trängseln på land som är det stora problemet.
– Det blir ett avstånd på två till tre meter mellan båtarna per automatik. Så det blir inget större problem, säger Ulf Jensen, anläggningstekniker vid hamnen i Sotenäs kommun, där Smögen ligger.
Text: Martin Strömberg • 2020-06-07
Artiklar • praktisktbatagande